Boekhandel Gianotten Mutsaers is jarig! “Plak er nog maar 100 jaar achteraan”

Boekhandel Gianotten Mutsaers is dit weekend jarig! Tien jaar geleden namen Marlous Mutsaers en haar zoon Ruud Mutsaers boekhandel Polare over en toverde de winkel om tot hoe we hem nu kennen, Gianotten Mutsaers. De gezellige boekhandel met huiselijke koffiecorner is na al die tijd niet meer weg te denken uit het centrum van Tilburg. Wij gingen in gesprek met Marlous en Ruud over de verjaardag van de winkel.

Eerst gaan we even de geschiedenis in. Marlous en Ruud werkten voorheen bij boekhandel Gianotten. Toen deze winkel failliet ging, werd deze overgenomen door een investeerder en Polare genoemd. Helaas liep de winkel onder deze naam ook niet goed en stonden ze weer op het punt om failliet te gaan. Toen zag Marlous de kans om een doorstart maken onder de naam Boekhandel Gianotten Mutsaers. Marlous stelde dit voor en zoon Ruud sprong meteen aan boord. Inmiddels staan de twee al een tijdje samen aan het roer. Er is in de laatste tien jaar drie keer verbouwd, ze hebben corona overleefd en inmiddels kennen we Gianotten Mutsaers al twee jaar in haar huidige gezellige vorm in de Emmapassage. Moeder en zoon Mutsaers zijn in ieder geval nog erg tevreden met hun werk: “Plak er nog maar honderd jaar Gianotten Mutsaers achteraan”, aldus Ruud.

Wie jarig is trakteert

Dit weekend zijn er verschillende feestelijke activiteiten bij Gianotten Mutsaers. Op zaterdag kunnen kinderen zich tussen 11:00-16:00 uur laten schminken, er zijn zelfgemaakte jubileumboekenleggers en er zijn cupcakes. “Want wie jarig is trakteert”, aldus Marlous. De eigenaresse vertelt dat de cupcakes spectaculair zijn “maar meer ga ik daar niet over zeggen.” Op zondag is er een boekenpubquiz met (natuurlijk) boekenbonnen als prijs. Na afloop is er een borrel voor alle aanwezigen om het verjaardagsweekend nog goed af te sluiten. Natuurlijk is de zaak gewoon open voor als je een leuk boek wilt scoren of een koffietje wilt drinken!

Of ze veel mensen verwachten dit weekend? Ruud verwacht een druk bezochte zaak dit weekend: “Toen de vorige winkel failliet ging, merkte je dat mensen het echt erg vonden als ‘hun Gianotten’ zou verdwijnen uit Tilburg. Toen wij tien jaar geleden de winkel overnamen, spraken Tilburgers echt hun waardering uit. Dit zou zomaar weer zo’n moment van waardering kunnen worden.”

Een huiselijke sfeer

Samen met interieurarchitect Nicole van Beers, waar de twee al sinds 2015 mee samenwerken, zijn Ruud en Marlous in 2020 aan de slag gegaan met het huidige interieur van de zaak. Er zit inmiddels een knusse kinderhoek, een uitnodigende koffiecorner en zelfs een kast voor tweedehands boeken in de winkel. Marlous: “Wij willen dat mensen zich thuis voelen bij ons en dat ze graag tijd doorbrengen in de zaak. Als wij ons werk goed doen en de mensen dus ook nog met een goed boek naar huis sturen, dan is dat het leukste wat er is.”

De twee delen van de zaak, de koffiecorner en de winkel, stimuleren elkaar goed. Mensen komen een kopje koffie drinken of lunchen en snuffelen dan even in de winkel. Of ze gaan kijken of ze iets willen kopen en drinken snel even iets in het café. “Een voorbeeld dat leuk is om te horen is dat kinderen tegen hun ouders zeggen dat ze naar Gianotten Mutsaers willen op hun studiedag. Een groter compliment kun je eigenlijk niet krijgen en dit soort dingen zijn precies wat wij voor ogen hadden met de zaak. Het is fijn om te merken dat dat dan zo goed gelukt is”, aldus Marlous.

Favoriete boeken

Als Marlous een favoriet boek moet noemen haalt ze snel ‘Het Lied van Ooievaar en Dromedaris’ van Anjet Daanje uit de ‘tipkast’ die in de boekhandel staat: “Ik heb veel gelezen en ik heb een paar favorieten, maar bij dit boek had ik voor het eerst dat het woord meesterwerk in me opkwam. Het is zo’n mooi boek. Je wilt gewoon blijven lezen.”

Ruud moet iets langer nadenken, maar komt toch vrij snel op ‘10 Minutes and 38 Seconds in This Strange World’ van Elif Shafak: “Het boek begint met een overleden vrouw in een container, dat is al vrij intrigerend. Het boek gaat over het moment vlak na je overlijden wanneer je ziel, volgens dit boek, je lichaam nog niet heeft verlaten en je je leven herziet.”

Dromen

Echt specifieke dromen hebben de twee niet met de boekhandel. Ze zijn tevreden met hoe de boekhandel nu is en hopen dit werk nog wel even te mogen doen. Ruud: “Dat de zaak er nog heel lang mag zijn en dat Tilburg nog lang mag genieten van onze mooie zaak is wel een droom. Misschien dat ik de zaak ooit een keer aan mijn nichtjes over mag dragen, als zij daar überhaupt zin in hebben natuurlijk!” Wij wensen boekhandel Gianotten Mutsaers in ieder geval een fijne verjaardag en we hopen dat de Tilburgers inderdaad nog lang kunnen genieten van de mooie zaak!

Meer informatie

Wil jij graag meer informatie over het feestweekend? Kijk dan vooral even op de website van Gianotten Mutsaers of check hun Instagram!