Bosniër Ivo Barac vertelt zijn vluchtverhaal op het Tilburgse Stadsstrand

Tegen het decor van een vluchtelingenboot, invallende duisternis, flakkerend kaarslicht en mooie muzikale intermezzo’s, praat het Wereldpodium op het Stadsstrand deze zomer met maar liefst vier ‘avonturiers uit nood’. Diepgravende gesprekken over opgroeien in een land hier ver vandaan, over afscheid nemen, over de soms gevaarlijke tocht naar Nederland, over dromen en angsten en een nieuw leven opbouwen.

Het is bijna een kwart eeuw geleden dat de Joegoslavische burgeroorlog uitbrak, maar nog steeds zijn de gevolgen daarvan regelmatig in het nieuws. En ook al vond deze oorlog relatief dichtbij plaats, toch waren de gebeurtenissen vrij abstract: Kroaten tegen Bosniërs, Bosniërs tegen Kosovaren, Kosovaren tegen Kroaten. Het is bovenal een oorlog van veel persoonlijk leed. Wie dat aan den lijve heeft ondervonden is Ivo Barac, een christelijke Kroaat die in de Bosnische industriestad Zenica woonde.

Nieuw thuisland

Tijdens het zomeravondgesprek op woensdag 15 juli vertelt Ivo over zijn oorlogsjaren in Bosnië, over zijn vluchtverhaal en hoe hij de draad in zijn nieuwe thuisland heeft opgepakt. Het verhaal van Ivo Barac stelt ons voor de ongemakkelijke vraag wat wij in zijn situatie zouden hebben gedaan. Nu is hij actief in het sociale leven in Tilburg-Zuid, waar hij de drijvende kracht is van het Balkan-café No Sikiriki. Dat betekent zoveel als: maakt u zich geen zorgen.

Ivo Barac wordt geïnterviewd door Wereldpodium-gastpresentator Kenan Avsjaloemov. Het gesprek wordt aangekleed met muziek van het Afghaanse gelegenheidsduo Ghafour en Habib.

Wereldpodium, Stadsstrand en Amnesty International

Het Wereldpodium organiseert ‘Avonturiers uit nood’ in samenwerking met Amnesty International. Het programma maakt onderdeel uit van ‘Piushaven Levend Podium’. Het laatste gesprek vindt plaats op 12 augustus met het Afghaanse meisje Mahbooba Yousuf, zij vluchtte voor de Taliban. De locatie is het Stadsstrand aan de Twentestraat 6. Aanvang 21.00 uur, het einde rond 22.15. Toegang gratis. Meer informatie staat op www.wereldpodium.nu