Fotograaf: Max van Dijk
Ook dit jaar organiseert JCI Hart van Brabant weer de BOV-Trofee! Deze prijsuitreiking voor de beste ondernemersvisie van Tilburg heeft dit jaar als thema ‘Vakmanschap in Evolutie’. Wij spraken huidig voorzitter Maxim Nelemans en toekomstig voorzitter Joost Verheijen over de organisatie van dit spektakel dat plaatsvindt op 7 november bij de Tilburg Trappers. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder.
De BOV-Trofee is 24 jaar geleden in het leven geroepen om ondernemers uit Midden-Brabant een podium te geven en hun bijzondere prestaties te vieren. Maxim legt uit: “Er gebeurt zoveel moois in Tilburg en omgeving, maar vaak blijft dat onzichtbaar. Met de BOV-Trofee bieden we een uniek inkijkje in de verhalen achter de bedrijven die genomineerd zijn.” Hij herinnert zich de winnaar van vorig jaar, Reijrink: “Ik had geen heel duidelijk idee bij een staalconstructiebedrijf, maar toen ik door hun loods vol robots liep, was ik echt onder de indruk. Dat soort momenten van beeldvorming willen we creëren met deze prijs.”
Het evenement is niet alleen een kans voor ondernemers om erkenning te krijgen, maar ook een waardevolle netwerkgelegenheid. “Bijna heel ondernemend Tilburg is aanwezig, dus je krijgt echt de kans om interessante contacten te leggen,” zegt Maxim.
‘Vakmanschap in Evolutie’
Het thema van dit jaar, ‘Vakmanschap in Evolutie’, sluit nauw aan bij de veranderingen in de markt. Maxim: “Vandaag de dag gaat alles sneller dan ooit. Vroeger kon je als ondernemer vaak met de stroom meegaan, maar nu móét je wel meebewegen met nieuwe technologieën zoals AI en een disruptieve economie. Dit vraagt om een evolutie van vakmanschap, en daar willen we dit jaar extra aandacht aan geven.”
De genomineerden vormen een diverse groep. Het zijn bedrijven die ieder op hun eigen manier inspelen op deze veranderingen. Maxim noemt voorbeelden: “Neem bijvoorbeeld Floor van Lieshout, een bakker die met robots werkt, of Sense Company, die wat minder lang in het vak zit dan andere genomineerden, maar met haar innovatieve oplossingen indruk maakt. Alle genomineerden laten op hun eigen manier zien hoe vakmanschap kan meegaan met de tijd.”
De Junior BOV-Trofee
Naast de BOV-Trofee is er ook de Junior BOV-Trofee, een aanmoedigingsprijs voor startende bedrijven. Een bedrijf mag hierbij niet langer bestaan dan vijf jaar. Joost vertelt over een paar deelnemers: “Je ziet dit jaar bijvoorbeeld een genomineerde die écht een gat in de markt heeft gevonden en een andere deelnemer doet juist iets wat overal al gebeurt, maar steekt dit net anders in, waardoor hij heel leuk aan zijn bedrijf kan bouwen. Hoe mooi is het om dit soort bedrijven een podium te geven, op een plek waar heel ondernemend hart van Brabant te vinden is?” aldus Joost.
Unieke locatie
Dit jaar vindt de uitreiking voor het eerst plaats op een unieke locatie: het stadion van de Tilburg Trappers. Joost geeft een voorproefje van de avond: “Bij binnenkomst krijgt iedereen een hapje en een drankje, en er wordt een foto van alle gasten gemaakt. Daarna gaan we met zijn allen naar een show kijken. Die is dit jaar iets minder visueel dan vorig jaar, maar de ondernemer staat veel meer centraal, midden op het ijs.”
Maxim: “In een soort talkshow-vorm kan het publiek kennis maken met de finalisten, de Junior-BOV-Trofee wordt uitgereikt. Hierna wordt er gedineerd. En daar is natuurlijk ruimte voor nodig. Er zullen mensen komen te zitten op de betonnen omloop om de tribunes heen, daarnaast zal er een layer-constructie over de tribunes zelf worden gebouwd. Op deze manier en met deze constructie is er genoeg ruimte voor iedereen om met genoeg ruimte te kunnen zitten, lekker te dineren en te kunnen genieten van de show.”
Joost vertelt verder: “Het organiseren van dit plan bracht in het begin wat uitdagingen met zich mee, maar ik denk dat het een erg mooi eindresultaat gaat worden. Uniek is het zeker. Na het dineren vindt de officiële prijsuitreiking plaats en zullen we weten wie de beste ondernemersvisie van 2024 heeft!”
Een vakjury van formaat
De BOV-Trofee wordt uitgereikt door een deskundige vakjury, die bestaat uit onder andere oud-winnaars, lokale ondernemers en mensen uit de politiek en maatschappij onder leiding van Wim van de Donk, rector magnificus van Tilburg University. “De jury selecteert zes bedrijven uit een longlist waar een vijftigtal ondernemers op staan, die door iedereen opgegeven kunnen worden. Die zes ondernemingen sluiten het beste aan bij het thema, waarna we op bedrijfsbezoek gaan om hun visie beter te begrijpen,” aldus Maxim.
Joost: “Daarna bepaald de jury verder wie er uiteindelijk in de finale komen. Hier hebben wij als organisatie dus niks meer mee van doen.”
“Die grote ondernemers zijn ook gewone mensen”
De BOV-Trofee is in de laatste 24 jaar steeds groter geworden. “Het is voor ons erg tof om te merken hoe enthousiast de deelnemers zijn over hun deelname en hoe graag ze willen winnen. Om dat proces mee te maken bij de verschillende ondernemingen van longlist tot nominatie tot finalist tot winnaar, en de emotie die daarbij soms komt kijken, dat geeft een kick. Zo zie je ineens vakmannen waar wij zelf als ondernemer naar opkijken, heel zenuwachtig zijn.” Maxim: “Dan realiseer je je pas dat zij ook gewone mensen zijn. Als ik terugdenk aan hoe vrolijk bijvoorbeeld Arie de Rooij en Willem Reijrink het podium opkwamen toen ze wonnen”
Lustrumjaar
Volgend jaar viert de BOV-Trofee haar 25-jarig jubileum en Joost, die dan voorzitter is, hint al een klein beetje naar wat er dan staat te gebeuren: “Het wordt zeker wat groter. Er zitten ook wat dingen in de pijplijn om terug te blikken op de laatste 25 jaar. Maar verder ga ik niks zeggen. Hij moet dit jaar eerst nog maar uitgereikt worden, daarna kijken we verder!”
Willen jullie nog iets vertellen aan de Tilburgers?
Joost: “Wij mogen als Tilburgers echt heel trots zijn op wat wij als stad, of zoals sommige mensen het zeggen ‘een groot dorp’ op ondernemersvlak neerzetten. Dit mag vaker gezegd worden!” Maxim: “De Tilburgers weten echt van aanpakken en daarmee worden supermooie dingen neergezet. Daar moeten we terecht trots op zijn en daarom vieren we dit op 7 november”.