Brabant zit vol tekentalent

De Nieuwe Vincent, het talentenproject van Vincents Tekenlokaal en Kunstpodium T, is dit jaar weer een groot succes. Na twee Tilburgse rondes in 2013 en 2014, is het project tijdens het Van Goghjaar 2015 uitgebreid naar heel Brabant. Het initiatief geeft jonge tekentalenten de kans hun werk verder te ontwikkelen. Eerste stap daarvoor is het uploaden van hun kunstwerken op www.denieuwevincent.nl. Iedereen van 9 tot en met 14 jaar uit Brabant mag meedoen!

Het project heeft educatie en talentontwikkeling als speerpunt en biedt in heel Brabant een educatief programma aan op scholen. Dit loopt als een trein. Bijna 80 schoolgroepen uit heel Brabant doen al mee. De scholen krijgen in de klas een les van een kunstenaar. Ze leren over Van Gogh en ze leren goed te kijken naar iets wat ze zo precies mogelijk moeten natekenen. Een paar dagen na de les reizen deze leerlingen af naar Tilburg voor een digitale tekenles in Vincents Tekenlokaal.  De tekening die ze daar maken kunnen ze insturen voor deelname aan De Nieuwe Vincent. Dit heeft al erg mooie exemplaren opgeleverd!

Niet alleen deze schoolkinderen kunnen meedoen aan De Nieuwe Vincent. Alle Brabantse jongeren tussen 9 en 14 met tekentalent worden uitgenodigd hun mooiste tekening op te sturen naar De Nieuwe Vincent. Dat kan tot en met 30 juni 2015. De 45 besten krijgen na de zomervakantie een serie masterclasses en een heuse expositie aangeboden. De drie winnaars gaan met mooie prijzen naar huis, waarmee ze hun tekentalent nog verder kunnen ontwikkelen.

Projectleider Jasmijn van der Hamsvoord is verrast over het enthousiasme van de leerlingen en docenten. “Voordat we echt begonnen in januari van dit jaar hadden al 50 schoolklassen zich aangemeld. Inmiddels zijn het er nog meer. De reacties zijn positief. Wij zijn als Tilburgse Van Goghlocatie trots op onze deelname aan het Van Goghjaar. We onderscheiden ons van andere Brabantse Van Goghlocaties door ons op educatie en talentontwikkeling van de jeugd te richten. Maar in ons programma betrekken we de andere Van Goghlocaties in Zundert, Etten-Leur, Nuenen en Den Bosch wel. Met zijn allen zetten we het Brabantse verhaal van Van Gogh op de kaart.”

De ingezonden tekeningen van De Nieuwe Vincent zijn te bekijken in de galerie op www.denieuwevincent.nl . Daar is ook meer informatie te vinden over het programma en deelname.

De Nieuwe Vincent is een gezamenlijk initiatief van Kunstpodium T en Vincents Tekenlokaal. De basis van het initiatief ligt in de verbinding tussen het Leerling/Meester project van Kunstpodium T en de plek waar de jonge Vincent van Gogh zijn eerste tekenles kreeg: Vincents Tekenlokaal.
Partners van De Nieuwe Vincent zijn Kunstbalie, Noord-Brabants Genootschap, Van Gogh Brabant, Museum De Pont, BBA Tours De Mol-Pelikaan, Vincent van GoghHuis Zundert, Van Gogh Village Nuenen, Stichting Van Gogh in Etten en Het NoordBrabants Museum.