Brabant zoekt nieuwe Vincent van Gogh

Brabantse jongeren met tekentalent krijgen in het Van Goghjaar 2015 de kans om De Nieuwe Vincent te worden. Zij kunnen meedoen door hun mooiste tekening te uploaden op denieuwevincent.nl. Zo maken ze kans op een felbegeerde plaats in een serie masterclasses, waarin ze hun tekentalent nog verder ontwikkelen. In december 2015 wordt de meest talentvolle nieuwe Vincent van Gogh gekozen.

 

De Nieuwe Vincent sluit hiermee aan op de vele activiteiten in het Van Goghjaar 2015 | 125 jaar inspiratie. Deze talentontwikkeling is al twee jaar zeer succesvol in en rond Tilburg.

Vincents Tekenlokaal

De Nieuwe Vincent is een gezamenlijk initiatief van Vincents Tekenlokaal en Kunstpodium T. De basis van het initiatief ligt in de verbinding tussen het Leerling/Meester project van Kunstpodium T en de plek waar de jonge Vincent van Gogh zijn eerste tekenles kreeg: Vincents Tekenlokaal. Leerling/Meester van Kunstpodium T koppelt talentvolle studenten van kunstacademies uit Europa aan een bekende hedendaagse kunstenaar. Dit resulteert in een serie exposities waarbij deze eindejaar studenten samen exposeren met verschillende kunstenaars. Vincents Tekenlokaal is een van de erfgoedlocaties in Brabant die samen onder de vlag van Van Gogh Brabant de aandacht vestigen op de Brabantse jaren van Vincent van Gogh en de invloed ervan op zijn verdere carrière. Vincent was dertien jaar oud toen hij naar Tilburg kwam en op de HBS Koning Willem II tekenlessen volgde bij de kunstenaar C. Huysmans.

Het Project 

Het project De Nieuwe Vincent start in januari 2015. Ruim 50 Brabantse schoolklassen hebben al aangegeven mee te doen. Een kunstenaar in de klas geeft les over Van Gogh en daarna gaat de klas op pad naar Vincents Tekenlokaal in Tilburg. Op 12 januari trapt een schoolklas uit Nieuwkuijk De Nieuwe Vincent af met de eerste gastles in de klas door kunstenares Sophie Heijkoop. Een dag later bezoeken zij Vincents Tekenlokaal in Tilburg, waar De Nieuwe Vincent 2015 op een feestelijke manier wordt ingeluid. De website www.denieuwevincent.nl wordt dan gelanceerd. Vanaf dat moment kunnen tekeningen worden geüpload en kan de strijd beginnen!

Jongeren 

Naast het programma voor scholen kunnen jongeren ook individueel deelnemen. Alle enthousiaste tekenaars in Brabant van 9 tot en met 14 jaar worden uitgenodigd mee te doen, heel eenvoudig door hun mooiste tekening te uploaden

De Nieuwe Vincent van 2015

In de zomer van 2015 kiest een vakjury uit alle inzendingen 45 jonge talenten. Zij gaan aan de slag om hun tekentalent nog verder te ontwikkelen. Met Vincent van Gogh als icoon worden deze jongeren uitgedaagd, stappen ze in de spotlight, maken ze nieuw werk, ontvangen ze opbouwende feedback en bezoeken ze diverse musea en kunstenaarsateliers.

In december wordt duidelijk wie zich De Nieuwe Vincent van 2015 mag noemen. Hierin krijgen een jury en het publiek een stem. Deze Vincent krijgt de Jan Naaijkens juniorprijs aangeboden van het Noord-Brabants Genootschap en kan zich verder gaan scholen als jong tekentalent.

Informatie

Kijk voor meer informatie (ook voor schoolgroepen) op www.denieuwevincent.nl, of neem contact op via info@denieuwevincent.nl of 013 – 549 45 73.

De Nieuwe Vincent is onderdeel van de programmering van Van Gogh 2015|125 jaar inspiratie. Musea, erfgoedlocaties en culturele evenementen laten zich dit jaar door Van Gogh inspireren tot een boeiend programma voor iedereen die de schilder, zijn leven en zijn werk van dichtbij wil leren kennen.

Partners De Nieuwe Vincent

Partners van De Nieuwe Vincent zijn Kunstbalie, Noord-Brabants Genootschap, Van Gogh Brabant, Museum De Pont, BBA Tours De Mol-Pelikaan, Vincent van GoghHuis  Zundert, Van Gogh Village Nuenen, Stichting Van Gogh in Etten en Het NoordBrabants Museum.