Brabantse Dialectprijs 2009 voor Cees Robben Stichting

De Brabantse Dialectprijs 2009 is toegekend aan de Cees Robben Stichting in Goirle. De jury heeft dat deze week bekendgemaakt. De stichting is in 2002 opgericht om het erfgoed van Cees Robben te beheren en initiatieven in diens geest te ondersteunen. Cees Robben, de man van de ‘Prent van de week’, zou in 2009 honderd jaar zijn geworden. Het is voor de veertiende keer dat de Brabantse Dialectprijs wordt uitgereikt. 

De Brabantse Dialectprijs wordt op 6 november uitgereikt tijdens het Grôot Diktee van de Tilburgse Taol. De prijs wordt onder auspiciën van de Stichting Tilburgse Taol toegekend aan een persoon of een organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het Brabants dialect. De jury staat onder voorzitterschap van Paul Spapens, voorzitter van de Stichting Tilburgse Taol.   

De in Tilburg geboren Cees Robben was van zeer grote betekenis voor het dialect en de volkscultuur in (Midden)Brabant. De identiteit van de bewoners van deze regio wist de in 1988 overleden Goirlenaar als geen ander te vangen in de ‘Prent van de Week’. Door zijn zeven kinderen werd in 2002 de Cees Robben Stichting opgericht. Hans Robben is de voorzitter. In het jaar van oprichting deed de stichting meteen van zich horen met de heruitgave van zeven Prentenbuukskes met werk van Cees Robben en de uitgave van een nieuw deel (8).

In 2003 was er een Cees Robben-expositie in het Skryption-museum in Tilburg. Ook in 2003 werd een scheurkalender voor 2004 uitgebracht, in 2004 gevolgd door een serie van 29 verschillende wenskaarten van prenten van Cees Robben. In het Heemerf in Goirle werd in 2004 een grote overzichtstentoonstelling gehouden. De jeugd werd bereikt met de presentatie in 2006 van het Project Prentenpraot, een lespakket om het dialect op een educatieve manier onder de aandacht te brengen van basisschoolkinderen. In 2008 verscheen Prentenbuukske deel 9, geschreven door Ed Schilders. Op zijn initiatief kwam dit jaar Prentenbuukse deel 10 uit. Er zijn plannen voor een boekje met gelegenheidsprenten van Cees Robben en een speciale uitgave met kerstverhalen, tekeningen en gedichten.        

De Brabantse Dialectprijs staat in Brabant bekend als ‘De Vergulde Klomp’. Vorige prijswinnaars waren onder anderen vader en zoon Cor en Jos Swanenberg, de zangers Gerard van Maasakkers, Tjeu Sijbers en Marja van Trier, liedjesverzamelaar Harry Franken, taalkundige en journalist Wim Daniëls, de wetenschapper professor Toon Wijnen, verhalenverteller Willem Iven, en de organisatoren van dialectactiviteiten Sjef van Schalen en de Stichting Brabants Dialectenfestival. Eén keer is de prijs postuum uitgereikt: aan Frans Verschuren, de overleden dialectpromotor van West-Brabant. Het belang van de Brabantse Dialectprijs heeft gelijke tred gehouden met de stormachtig groeiende belangstelling voor het Brabantse dialect.