Brewmaster dinner: Bourgondisch avondje voor bierliefhebbers

Woensdagavond 9 december stond Slagroom Eten en Drinken in het teken van de zesde editie van het Brewmaster Dinner. Het concept is simpel en duidelijk: tweemaandelijks komt een brouwer op visite om zijn bieren te presenteren en daaromheen maakt Ricky Spijkers, chef-kok van Slagroom, een 4-gangen menu. Wij waren aanwezig bij deze editie.

Het Brewmaster Dinner is een een knipoog naar de bekende Winemakers Dinners. Het initiatief is in het leven geroepen door Albert Schuermans, eigenaar van Drankenhandel Albert Schuermans en Whyn en Bjorn Jansen van Slagroom Eten en Drinken. En met succes! Het Brewmaster Dinner biedt plaats aan 50 gasten en deze zitten er steevast iedere editie, ook afgelopen woensdagavond. KraftBier presenteerde bieren die inmiddels op de markt zijn gebracht en nam ook een aantal bieren mee die nog niet verkrijgbaar zijn.

Brewmaster met KraftBier

Tussen 17.30 – 18.30 uur druppelden de bierliefhebbers mondjesmaat binnen. Ondertussen werd door het bedienend personeel van Slagroom het eerste biertje uitgeschonken: Dieje rooje. Dit is een biertje dat vanaf 2016 verkrijgbaar is en is lekker fris en fruitig.

Vervolgens namen we plaats aan tafel waar Rob van den Meijdenberg (KraftBier) en Ricky Spijkers de avond openden. Bij het voorgerecht, een bereiding van witlof met kalkoen, granaatappel, druif, sinaasappel en pistache, werd de pilsener van KraftBier geserveerd. Leuk feitje; de pilsener van KraftBier is nog niet op de markt en gist in de kelder van de ouders van Rob.

IMG_6610

Vervolgens kwam het eerste bier dat KraftBier op de markt bracht op tafel. Het Schôon Mèdje, een witte I.P.A., werd begeleid door een burger van hert op een brioche gereserveerd met uitgebakken spek, een kwarteleitje en vijgenchutney.

Dit vonden wij het lekkerste gerecht van de avond en zou wat ons betreft definitief een plek op de menukaart van Slagroom moeten krijgen. Complimenten!

Na het tussengerecht ging chef-kok Ricky Spijkers de keuken in om aan de slag te gaan met het hoofdgerecht. Dit gaf Rob de kans om meer te vertellen over de start van zijn brouwerij.

Het hoofdgerecht bestond uit een winterse stoof met een mousse van knol, drie bereidingen van wortel, een krokantje van truffelaardappel en zwammetjes. Daarbij werd de Goej Klèts van KraftBier geserveerd; een bruin bier met een bittere smaak. Door het zure in de winterse stoof is dit bier dat prima past bij het gerecht. Meest opvallende aan dit gerecht: de mousse van knol. Deze was heerlijk op smaak en lekker luchtig.

Het dessert werd een stroopwafelgerecht. De keukenbrigade presenteerde drie bereidingen van stroopwafel: een stroopwafel bavarois, een bol ijs en een sneeuw van stroopwafel. Daarbij werd een warme karamelsaus aan tafel uitgeserveerd door chef-kok Ricky. Hierbij werd een blond bier geserveerd, het Klèèn Kwèkske, een droog blond bier met een licht bittere afdronk. De zoute karamel in het dessert zorgde ervoor dat de licht bittere afdronk wat zwaarder werd. Gewaagde maar prima combinatie.

Volgende editie

Al met al een geslaagde avond. Na het dessert volgde een bedankwoordje van Albert en Bjorn waarin ze bekend maakten dat het Brewmaster Dinner wordt uitgebreid naar twee avonden. Daarnaast werd bekend gemaakt dat BOM Brewery de brouwerij is die op visite komt tijdens de volgende editie van het Brewmaster Dinner. Dit is een Belgische brouwerij die vooral bekend staat om het experimenteren met bieren en met verrassende smaakcombinaties om de hoek komt. Noteer alvast in je agenda: 23 en 24 februari! To be continued.