Broodserveerwagens St. Elisabeth zorgen voor voeding à la minute

In het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg kunnen patiënten voortaan direct aan het bed kiezen welke broodmaaltijd ze geserveerd willen krijgen.

De broodserveerwagen komt ’s morgens en ’s middags langs, gevuld met een vast assortiment brood, beleg, tussendoortjes en dranken. De wagen blijft op de afdeling zodat er altijd voldoende eten is, ook buiten de reguliere eetmomenten om. Patiënten die bijvoorbeeld de hele ochtend nuchter moeten blijven voor een onderzoek, kunnen nu bij terugkomst op de afdeling het uitgestelde ontbijt zelf samenstellen. Ook wordt de wagen gebruikt voor tussentijdse verstrekkingen en koffierondjes. De broodserveerwagen rijdt op alle verpleegafdelingen in het ziekenhuis.

Verbetering
Voor de komst van de broodserveerwagen moesten patiënten een dag vooraf aangeven hoeveel sneetjes brood en welk beleg ze wilden eten voor hun ontbijt en avondmaaltijd.
Uit een proef met de broodserveerwagen bleek dat patiënten zeer tevreden waren over het ‘à la minute’ kunnen kiezen. Er wordt beter gegeten en veel minder eten weggegooid. “Goede voeding speelt een belangrijke rol in het genezingsproces. Een patiënt die goed eet, wordt sneller beter,” vertelt Rianne Schoenmakers, kartrekker van het project broodserveerwagens in het St. Elisabeth. “Uiteraard gebeurt alles in overleg met de voedingsassistenten. Zij letten scherp op diëten, allergieën of vegetarisch eten.”