Bruisend Tilburg krijgt twee SPAR winkels mét Tosti club

SPAR Pim Dirckx

Tilburg is volop in ontwikkeling. Met onder andere een bruisende Piushaven, authentiek Dwaalgebied en de Spoorzone als hét gebied van de toekomst. Het is niet voor niets dat in de twee laatstgenoemde gebieden winkels van SPAR openen. Met de twee nieuwe winkels speelt het bedrijf – dat dit jaar haar 90-jarig jubileum viert –in op het samenbrengen van foodservice- en foodretail. De winkel in de Spoorzone opent eind dit jaar haar deuren, de winkel in het Dwaalgebied waarschijnlijk een jaartje later. Wij spreken operationeel directeur Pim Dirckx (46) over de nieuwe winkels.

Pim is geboren en getogen Tilburger. Hij is trots op de stad en trots op zijn werkgever. De opening van twee nieuwe winkels in Tilburg is voor hem dan ook extra bijzonder. “Ik heb sowieso een chauvinistische inslag en support graag de stad waar ik vandaan kom. Ze noemen mij op kantoor ook altijd de grote Tilburg-promoter. Tilburg is écht mijn stad. Ik vind het fantastisch welke ontwikkelingen de stad de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Als je nu door de Spoorzone loopt: dat is bijna on-Tilburgs.”

Pim is vooral trots op de Tilburgers zelf. “Wat ik gaaf aan Tilburg vind, is dat hier mooie dingen ontstaan vanuit de Tilburgers zelf. Wij kunnen ons niet verschuilen achter een historisch stadscentrum, maar hebben een fantastische kunst-, cultuur- en evenementensector. Kijk naar WOO HAH! of Draaimolen Festival. Dat ontstaat uiteindelijk ook vanuit een trots op de stad.”

Zelf draagt Pim ook zijn steentje bij om de stad te promoten. “Vanaf mijn twaalfde heb ik een seizoenkaart van Willem II, ik ben vice-voorzitter van Stichting KingZine geweest en heb ook zes jaar in de clubraad van Willem II gezeten. Ik zie Willem II als belangrijk onderdeel van de stad. Als je ziet hoe Willem II is opgeleefd in Tilburg, geeft me dat een heerlijk gevoel. Tegenwoordig zie je steeds meer jeugd in de stad rondlopen in Willem II kleding. Dat is weleens anders geweest.”

Inspelen op gemak

Zo trots als Pim op de stad is, is hij ook op SPAR. Hij werkt inmiddels negen jaar voor het bedrijf en heeft het erg naar zijn zin. “Het bedrijf past goed bij me. Dat komt omdat het een sociale en betrokken werkgever is. We zijn dan wel geen familiebedrijf, maar er heerst wel een familiaire cultuur.”

De nieuwe SPAR-winkels vind je straks in de plint van woontoren De Brabander aan het Burgemeester Stekelenburgplein en in de Nieuwlandstraat ter hoogte van het radiopleintje tegenover NOIR. De formule van SPAR speelt vooral in op gemak. Het blijft SPAR die het sinds 1932 is, maar wel sterk geëvolueerd. “Het gedrag van consumenten is veranderd. Mensen besluiten steeds later wat, waar en met wie ze gaan eten. Het is de ambitie van SPAR om King of Convenience te worden. Om er te zijn op elke plek, op elk moment, wie je ook bent. Dichtbij, met verrassend, lekkere en gezonde producten in een gastvrije en betrokken omgeving.”

“Ik zeg altijd: wij zijn geen supermarkt. Je komt bij ons letterlijk voor dagelijks gemak. Of dat nu een snel ontbijt is, een gezonde smoothie, gekoelde biertjes en wat voor bij de borrel of een maaltijd die je thuis snel klaarmaakt of ter plekke opeet: het is mogelijk.”

Enkele voorbeelden? “We verkopen belegde broodjes, smoothies, verse salades, zelfgemaakte pizza’s en veel meer.” Ook het concept van The Tosti Club – in andere steden al enorm populair – betrekt de nieuwe SPAR-winkels in de Spoorzone en het Dwaalgebied. “Dit wordt een shop-in-shop in beide winkels. Het concept van The Tosti Club is uniek. Ze serveren fantastische tosti’s. Van Spanish tosti’s tot een Asian tosti en van een anti-katertosti tot de traditionele tosti’s.”

Gemak betekent ook: ter plekke opeten. “Er worden zitjes in de winkels gecreëerd waar je lekker kunt eten en drinken. Of je klapt je laptopje open en komt hier lekker werken: het is allemaal mogelijk.”

Bedrijf in de lift

SPAR zit als bedrijf zijnde behoorlijk in de lift. “Vijftien jaar geleden wisten mensen niet waar SPAR voor stond. Ik ben blij dat ik tegenwoordig niet meer de opmerking ‘bestaan die nog?!’ krijg als ik het over mijn werk heb. We hebben tien jaar geleden de bewuste keuze gemaakt om in te zetten op kleinere winkels. Doordat we gingen inspelen op gemak en ontzorgen in de dagelijkse behoeften, gaan de trends bij consumenten en onze eigen visie sindsdien hand in hand. Ik ben dan ook trots op de koers die we met SPAR varen.”

Ook de komende jaren heeft SPAR nog genoeg plannen. “In de aangescherpte strategie van SPAR is er maximale focus op gemak voor de klant. Groot onderdeel hiervan is ook online gemak. De online propositie van SPAR wordt doorontwikkeld om naadloos aan te sluiten op het concept van gemakswinkel. De eerste pilots op dit gebied zijn inmiddels ook al gestart met Deliveroo, Thuisbezorgd en MAAS International. Als deze pilot aanslaat, gaan we dit ook in de nieuwe winkels doorvoeren.”

Maar SPAR heeft nog meer toekomstplannen. “We willen eigenlijk nog kleinere winkels openen en kijken naar oplossingen voor scholen en kantoren. Denk aan onbemande winkels waar personeel van kantoren of studenten en scholieren lekkere gezonde producten kunnen scoren. Hier zijn we momenteel mee aan het testen, onder andere bij Tilburg University.”

Ondernemen bij SPAR

Wat SPAR ook uniek maakt, is dat ze enkel werken met franchisenemers; zelfstandige ondernemers. Dat heeft diverse voordelen. “Je onderneemt onder de vlag van een formule die hard groeit. Alles op de achtergrond is goed geregeld. Denk aan de logistiek, inkoop, marketing en begeleiding. Daardoor kun je als ondernemer focussen op hetgeen waar je goed in bent: ondernemen met je team en klanten.”

Voor de nieuwe winkels in de Spoorzone en het Dwaalgebied worden al gesprekken gevoerd met potentiële franchisenemers. Maar SPAR is altijd op zoek naar ambitieuze ondernemers. “De groeiplannen van SPAR zijn zodanig, dat we altijd graag het gesprek aangaan met ondernemers die eventueel een vestiging zouden willen openen. De komende jaren zijn we namelijk voornemens om flink te groeien en daar kun je als ondernemer onderdeel van uitmaken.”

Meer informatie

Wil je meer weten over de mogelijkheden om bij SPAR als ondernemer aan de slag te gaan? Check dan vooral deze website.