Burgerinitiatief krijgt vorm door studenten Fontys ArtCoDe

Onlangs diende een aantal bewoners van de Tilburgse Katterug bij de Gemeente Tilburg een burgerinitiatief in over de onderdoorgang van de Katterug. De gemeente schakelde studenten van Fontys Academy for Art, Communication and Design (ArtCoDe) in en vroeg hen de situatie te onderzoeken en ontwerpideeën aan te leveren. Dit resulteert in de expositie Operatie Katterug, die te zien is van 21 t/m 30 oktober.

Burgerinitiatief

Bewoners van de Tilburgse Katterug geven in hun burgerinitiatief aan Gemeente Tilburg aan dat zij de onderdoorgang van de Katterug ter hoogte van de Cityring onaantrekkelijk vinden. Ook ervaren ze deze in sommige gevallen zelfs als onveilig. In deze onderdoorgang bevindt zich één van de entrees tot de bovengelegen appartementen. De gemeente zoekt naar nieuwe mogelijkheden om een passend antwoord te bieden op burgerinitiatieven als deze. Ze vroegen aan derdejaarsstudenten van de bachelor Vormgeving aan de Academy for Art, Communication and Design (ArtCoDe) de opgave te onderzoeken en ontwerpideeën aan te leveren, waardoor de identiteit van de plek duidelijker wordt en de discussie over de plek met alle belanghebbenden kan worden gevoerd.

Expositie Operatie Katterug

Deze concrete opgave verhoudt zich tot het gegeven dat de Katterug een ‘markant monument’ is in de Tilburgse binnenstad. Het gebouw en de Cityring vertegenwoordigen een periode in de Tilburgse stadsontwikkeling, waarbij de maakbare stad centraal stond. Door huidige en te verwachten ontwikkelingen is deze gedachte inmiddels achterhaald.

De ontwerpideeen van de ArtCoDe-studenten zijn te zien in Unit 26 van de Emmapassage, voorheen de Nijs Tilburg. De winkel wordt bemand door acht derdejaarsstudenten en de expositie is gratis toegankelijk. Tevens zijn de werken alvast te aanschouwen op operatiekatterug.nl Een jury maakt een keuze uit de ontwerpideeën om vervolgens te bekijken of het beste ontwerp idee door professionele ontwerpers verder uitgewerkt kan worden.

Meer informatie

  • Expositie Operatie Katterug
  • Woensdag 21 t/m zaterdag 30 oktober
  • Open van 13.00 – 16.00 uur, op donderdag tevens van 19.00 – 21.00 uur
  • Unit 26 vd Emmapassage, voorheen De Nijs Tilburg
  • Gratis toegang