Buurtbeheerder/huismeester Wilhelmien van Noye: “ik heb een geweldige baan”

Buurtbeheerder/huismeester Wilhelmien van Noye werkt al zo’n 12 jaar bij Tiwos. Ze begon als huismeester in de Tilburgse wijk Stokhasselt, nu werkt ze als buurtbeheerder/huismeester in Tilburg West, onder andere bij het Westerpark, Vredeburcht en de Juristenbuurt.

Wilhelmien is min of meer toevallig in dit werk gerold. Ze had al jaren samen met haar man een schoenenkraam op weekmarkten in het Westen van het land. Omdat dat weliswaar een heel leuk maar ook zwaar bestaan is, was het idee dat ze met de schoenenkraam zouden doorgaan tot hun 55ste. Maar heel toevallig zag Wilhelmien bij het toenmalige arbeidsbureau een advertentie hangen voor een cursus huismeester/conciërge. Dat leek haar echt iets voor haar man. Maar het bleek een cursus speciaal voor herintredende vrouwen te zijn. Na een gesprek met het arbeidsbureau was Wilhelmien helemaal enthousiast geworden en heeft ze de cursus met goed gevolg afgesloten. En toen kwam heel onverwacht een telefoontje van het arbeidsbureau dat Tiwos op zoek was naar een huismeester. Om een lang verhaal kort te maken: Wilhelmien ging als huismeester bij Tiwos aan de slag. Op zaterdag en woensdag bleef ze nog een paar jaar samen met haar man naar de markt gaan. “Dat was wel erg wennen, hoor”, zegt Wilhelmien. “Eerst maakte ik werkweken van 75-80 uur, nu leek het soms alsof ik maar halve dagen werkte.”

Wilhelmien heeft nooit spijt gehad van haar overstap. “Ik heb een geweldige baan. Het doet er echt toe dat er huismeesters/buurtbeheerders zijn. We zorgen er niet alleen voor dat bijvoorbeeld verlichting, sloten en deuren goed werken en de schoonmaak van algemene ruimtes goed gebeurt. Wij signaleren ook mogelijke problemen en overlast bij de bewoners. We hebben veel contact met bewoners, we lossen allerlei situaties op, bemiddelen waar het nodig is. Als ik het zelf niet kan oplossen omdat er andere hulp nodig is, stel ik de Tiwos-leefbaarheidsconsulent op de hoogte. In mijn baan is het heel belangrijk dat ik de mensen uit mijn wijk goed ken. Omdat ze mij goed kennen, is er ook veel vertrouwen. Veel bewoners laten mij bijvoorbeeld weten wanneer ze op vakantie gaan en wie ik in geval van nood kan benaderen. Ik houd het huis tijdens hun vakantie dan wat extra in de gaten.”

Wilhelmien denkt er goed over na hoe ze nieuwe mensen in de wijk kan leren kennen. “We hebben bijvoorbeeld net een helemaal gerenoveerde flat op het Westerpark opgeleverd. Die is heel mooi geworden. Veel bewoners die er voor de renovatie woonden, zijn teruggekeerd in de flat. Zij zijn bijna zonder uitzondering heel positief over hun nieuwe woning. Zij zijn bijvoorbeeld blij dat er nu een lift en een aparte containerruimte in het gebouw is. Vooral de grote balkons over de hele breedte van de woning worden erg gewaardeerd. Maar ook de nieuwe bewoners zijn enthousiast. Die wil ik natuurlijk ook goed leren kennen. Ik ga daarom bij iedereen langs om uit te leggen hoe alles werkt en om vulslangen voor de verwarming uit te reiken. Gewoonlijk doet iemand anders dat, maar het is voor mij een heel goede gelegenheid om kennis te maken met iedereen. En dat is de basis voor mij om mijn werk goed en met plezier te doen!”

www.tiwos.nl