Café de Slijterij bestaat tien jaar: ‘Helaas geen feestweek, maar die houden jullie tegoed!’

Michel Engel Café de Slijterij

Een groter contrast bestaat er haast niet. Exact tien jaar geleden opende kroegeigenaar Michel Engel zijn Café de Slijterij. “Een geweldige avond.” Nu – tien jaar later – blikt de trotse eigenaar in een lege kroeg terug op zijn eerste tien jaar als horecaondernemer. “We wilden eigenlijk een week lang feestvieren met verschillende artiesten en acties. Dat kan helaas niet. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet,” is Michel vastberaden.

Michel is met zijn optimistische karakter niet meer weg te denken uit de Tilburgse binnenstad. Hij werkte acht jaar bij Café Uit, ging daarna drie jaar bij het populaire Talk of the Town aan de slag om vervolgens nog een paar jaar bij Mercure te werken. Maar Michel heeft eigenlijk zijn hele leven maar één droom: een kroeg openen. “Toen ik dertien was, zei mijn opa al: een eigen kroeg is echt iets voor jou. Toen was ik ook al bezig met verschillende conceptjes en namen verzinnen, maar nam ik het allemaal nog niet heel serieus.”

Ruim 20 jaar later doet de kans zich voor om een eigen café te starten: Café de Slijterij. “Die kans heb ik natuurlijk met beide handen gegrepen. Het café is mijn droom en mijn kindje.”

‘Mensen een mooie avond bezorgen, is het mooiste dat er is’

Café de Slijterij is een begrip op de Korte Heuvel. Een bruin café in een nieuw jasje met 25+-ers als voornaamste doelgroep. “Dit is een kroeg zoals een kroeg hoort te zijn. Jong en oud loopt hier door elkaar heen en geniet van een gezellige avond.”

Toch had Michel met zijn café wat opstartprobleempjes. “Ik kan me nog herinneren dat ik tijdens mijn tweede avond €10,50 omzette. Toen dacht ik weleens van ojee waar gaat dit naartoe. Maar ik ben een eigenwijze vent die vasthoudt aan zijn visie. Na twee jaar begon de tent te draaien en op een gegeven moment stond de zaak ieder weekend vol.”

Inmiddels hebben duizenden Tilburgers genoten van prachtige avonden in Café Slijterij. “Mensen een mooie avond uit bezorgen, is het mooiste dat er is. Dan sta ik hier in mijn hoekje tegen de bar te kijken hoe mensen het gezellig met elkaar hebben en dan moet ik af en toe weleens in mijn wang knijpen. Daar kan ik echt zo gigantisch van genieten. De horeca is mijn lust en mijn leven en ik ben dan ook trots dat ik zo’n mooi café heb.”

Hoogtepunten ervaart Michel voornamelijk tijdens de verschillende Tilburgse evenementen. “Ik ben echt een carnavalsvierder. Maar ook met Koningsdag en de Tilburgse kermis is het fantastisch als de straat hier bomvol staat met mensen die het gezellig met elkaar hebben.”

‘Ik mis mijn gasten en personeel enorm’

Het doet Michel dan ook pijn als hij nu op een zaterdagavond de Korte Heuvel op komt gereden met zijn scooter. “Die lege horecastraat, daar word ik oprecht wel zo verdrietig van.” Normaal gesproken staat de 45-jarige kastelein zo’n zestig uur per week in de kroeg. Dat is nu wel anders. “Toch ben ik nog wel 3 of 4 keer per week in de kroeg. Om contacten met andere ondernemers in de straat te onderhouden en gewoon omdat ik de kroeg mis. Ik kan mijn ei niet kwijt en dat valt me op sommige dagen wel zwaar.”

Tijdens de lockdown knapten Michel en zijn personeel Café de Slijterij en Heuvel 15 – waar hij ook eigenaar van is – op. “Nu val je af en toe wel in een zwart gat. Ik hoop dat we ergens in april weer open mogen en we eind dit jaar toch wel weer kunnen genieten van een feestje.”

Dat zijn café een bijzondere plek is, blijkt wel uit de reacties die hij krijgt van zijn vaste gasten. “Hartverwarmend! Verschillende carnavalsverenigingen hebben zelfs een flink bedrag voor me opgehaald. Daar heb ik wel een traantje om gelaten. Ik krijg dagelijks berichten van gasten die zeggen dat ze het zo missen en leuke anekdotes met me delen. Dat geeft me wel weer moed om positief te blijven.”

Want overleven, dat gaat Café de Slijterij zeker doen. “Linksom of rechtsom: 100% dat we dit overleven. En die feestweek om ons tienjarig jubileum te vieren, halen we ook wel in. Misschien wel rondom ons elfjarig bestaan. Met ons carnavaleske karakter had het misschien ook wel zo moeten zijn.”

Tot slot heeft Michel nog één boodschap voor zijn trouwe vaste gasten en zijn personeel. “Ik mis jullie enorm! Ik hoop dat we elkaar snel weer zien en de feestjes en gezelligheid die jullie nu missen, houden we tegoed!”

Meer informatie

Wil je op de hoogte blijven van alle updates rondom Café de Slijterij? Volg ze dan vooral even op Facebook en Instagram.