Café Joris transformeert in nachtelijke uren naar Bar Boris

bar boris

Uniek in Tilburg: Joris van Riel, uitbater van Café Joris, geeft zijn zaak in de nachtelijke uren uit handen. Deze kans pakten Sem de Jonge en Max Boumans, allebei 24 jaar, met beide handen aan. Wij spraken de grondleggers van Bar Boris over het nieuwe concept.

Verknocht aan Tilburg

Max en Sem komen oorspronkelijk uit Limburg voordat ze in Tilburg gingen studeren. De jongens leerden elkaar op school kennen. Max studeert International Lifestyle Studies en Sem doet International Event Music Entertainment Studies aan de Fontys. Momenteel hebben ze hun studie op een laag pitje staan om zich volledig te focussen op hun nieuwe project: Bar Boris.

”Twee jaar geleden wilden we ons meer gaan richten op het organiseren van evenementen en begonnen we ons eigen bedrijf: M.A.F. Events (Music, Art & Food),” vertelt Sem. Daarmee hadden ze onder andere een vinger in de pap bij de aankleding van Waterjump, BANK 15 en Smaak Karavaan (M.A.F. Toilet).

Toch kriebelde het altijd om iets voor zichzelf te beginnen. ”Op een gegeven moment werden wij gebeld door Marc van Rijen van Tillywood. Hij zat bij Joris aan tafel en vertelde dat hij zijn zaak in de avond en nacht uit handen wilde geven voor een nieuw concept. Toen zijn we gaan praten en na drie gesprekken werd duidelijk dat wij het mochten gaan doen, super gaaf,” gaan de mannen verder.

Bar Boris

De naam stond al vast voordat Max en Sem instapten. ”Toch hadden we meteen een gezicht bij Boris. Robuust, stoer, genietend van het leven en een beetje maf.” Maar wat is het concept dan precies? Op donderdag, vrijdag en zaterdag wordt Café Joris om 22:00 uur binnen een uur omgebouwd tot Bar Boris.

barboris_afbeelding
Café Joris verandert na 22.00 uur in een compleet nieuwe bar. Hierboven alvast een sneak peak van het nieuwe uiterlijk.

”Niet eventjes de stoelen aan de kant schuiven en de muziek wat harder zetten. Nee, we gaan echt heel de toko ombouwen.” Zo komt de ingang van Bar Boris aan de kant van de Emmastraat, komt er een hangende DJ-booth in de zaak en wordt de bar opgepimpd met panelen. Aan de wanden komt een lichtbak met het logo van Boris en er komen gave foto’s van fotograaf Frans Lahaye te hangen die wekelijks wisselen.

Eigenlijk transformeert de zaak binnen een uur van bruin café naar robuuste nachtclub/lounge. Café Joris en Bar Boris zijn wel héél letterlijk een verschil tussen dag en nacht.

Gat tussen stapleven en festivals vullen

”Wij willen eigenlijk het gat vullen tussen stapleven en feestjes/festivals. De muziek van een feestje in de intieme setting van een kroeg. En alles behalve feestmuziek en top-40”, zegt Max met een lach op zijn gezicht. Toch zullen Max en Sem op hun feestjes geen artiesten aankondigen. ”Wij willen bezoekers die voor de sfeer komen, niet voor de namen in de line-up”.

Eigenlijk gaan Max en Sem gewoon doen waar ze zin in hebben. ”De ene avond zul je veel elektronische muziek horen, de andere avond wordt er enkel op vinyl gedraaid”. Is het doel om winst te maken? ”Nee, we willen gewoon echt iets gaafs neerzetten. Er kan hier 230 man in de tent maar wij laten maximaal 125 man binnen. Dat komt de intieme sfeer alleen maar ten goede.”

Ook mogen bezoekers op de dagen dat er met vinyl wordt gedraaid hun eigen platen meenemen. Je hoeft dan geen plaat aan te vragen aan de DJ maar kunt je plaat letterlijk aan hem geven. Bar Boris heeft Beerze bier op tap en fles en gaat twee cocktails (Boris Blend) serveren. Een zoete en een hartige die wekelijks kan wisselen (gewoon waar ze zin in hebben dus).

Podium voor iedereen

Bar Boris wil vooral mensen verbinden en werken met lokale mensen. Daarmee willen ze een podium bieden aan iedereen met een leuk concept of idee. Zo zal het regelmatig voorkomen dat een muzikant van het conservatorium de DJ aanvult met live muziek.

Ook als jij een DJ bent maar geen materiaal hebt om te oefenen kun je bij Bar Boris terecht. ”Het kan best zo zijn dat wij op dinsdag of woensdag de tent open gooien om aanstormende DJ’s te laten oefenen, misschien zorgt dit wel weer voor mooie samenwerkingen in de toekomst”.  Ook biedt Bar Boris een podium aan mensen die een vet concept voor ogen hebben en zelf een feest willen organiseren.

De minimale leeftijd van de bar is trouwens 21 jaar. Daarmee willen de mannen zich vooral richten op een wat ouder publiek.

Kom jij een kijkje nemen?

Bar Boris opent op 22 januari. Vanaf dan zijn ze (met uitzondering van carnaval en de Tilburgse kermis) op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend van 23:00 – 04:00 uur. Zie jij jezelf werken binnen dit concept? Ze zoeken nog personeel.

Bezoekers van Café Joris hoeven overigens niet bang te zijn dat het concept wordt gewijzigd. Je kunt hier nog steeds genieten van live muziek, een heerlijk hapje en drankje en natuurlijk het uitgebreide terras.