Cardiologen ETZ nemen nieuw beeldsysteem in gebruik

Cardiologen-ETZ

Bij bijna elke hartpatiënt wordt een echo van het hart gemaakt. De cardiologen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) kunnen voortaan op alle werkplekken de onderzoeksbeelden oproepen, in combinatie met het medisch dossier van de betreffende patiënt.

Foto: Medische Fotografie ETZ/Ellen den Ouden

De ingebruikname van IntelliSpace Cardiovascular (ISCV), een online systeem van Philips voor de opslag en het beoordelen van beelden, maakt het mogelijk dat de cardioloog alle onderzoeken in één blik kan overzien. Echo-arts Wally Wonnink is enthousiast over de mogelijkheden die het nieuwe systeem biedt: “De cardioloog hoeft nu niet meer te zoeken naar beelden en verslagen van eerdere onderzoeken, en meerdere schermen te openen.

Alles wordt nu bij elkaar gepresenteerd, op een tijdlijn die in chronologische volgorde staat. De zorgverleners hebben zo toegang tot de volledige geschiedenis van diagnose en behandeling. Dit voorkomt onnodige onderzoeken.”

Veel data

Het nieuwe systeem is op de locatie Elisabeth in Tilburg in gebruik genomen. De drie andere ziekenhuislocaties TweeSteden, Waalwijk en Oisterwijk worden medio februari op het nieuwe systeem aangesloten. “De implementatie op meerdere locaties is een unicum voor Nederland. Bovendien kunnen de cardiologen de beelden tijdens avond- en weekenddiensten ook thuis bekijken, via een beveiligde verbinding”, voegt Wonnink toe.

Jaarlijks worden in het ETZ circa 18.000 hartecho’s gemaakt. Ongeveer 65.000 patiënten hebben vorig jaar de polikliniek Cardiologie bezocht. “Deze patiëntencontacten leveren uiteraard veel data op, die we nu gemakkelijk kunnen oproepen en analyseren.”

Veiligheid

Een hartecho geeft de cardioloog informatie over de werking van het hart. Zowel de anatomie, vorm van het hart, als pompfunctie, werking van de hartkleppen en bloedstromen worden met een echocardiografisch onderzoek in beeld gebracht.

Het is een belangrijk onderzoek om een goede diagnose te stellen voor een hartpatiënt. Het ETZ is het eerste ziekenhuis in Brabant dat ISCV gebruikt. Naast hartecho’s zijn ook hartcatheterisaties op de tijdlijn zichtbaar. Op termijn worden ECG’s, MRI’s, nucleair onderzoek en röntgenfoto’s aan het beeldsysteem toegevoegd.

Bovendien biedt het de afdeling Cardiologie een grote flexibiliteit in het maken, rapporteren en het houden van overleg over de gemaakte onderzoeken. De verwerking van de onderzoeken verloopt sneller waardoor patiënten eerder de uitslag ontvangen.

Samenwerking met Philips

Het IntelliSpace Cardiovascular systeem is geleverd door Philips Healthcare. Het ETZ is referentieziekenhuis voor Philips. Na een gewenningsperiode ontvangt het ETZ bezoekers van andere ziekenhuizen om het systeem te tonen in klinisch gebruik. Ook vindt samenwerking plaats in het gebruik van een nieuwe toepassing; Diagnostic Guidance.

Het ETZ ontwikkelt samen met Philips deze tool, die zorgt voor een betere echocardiografie rapportage. In de tool worden regels opgenomen die de gebruikers helpen bij ingewikkelde rapporten. Ook kan de tool op een eenvoudige manier onderzoeken toewijzen aan klinische studies.