De autowereld staat niet stil en is te allen tijde onderhevig aan verandering op het gebied van wetgeving. Recentelijk heeft de Raad van State besloten dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) niet langer een alcoholslotprogramma mag opleggen aan bestuurders die te veel gedronken hebben. Het programma, waarbij bestuurders een alcoholslot in hun auto krijgen ingebouwd, is bedoeld om te voorkomen dat bestuurders met te veel alcohol op gaan rijden. Ook in Tilburg zijn in het verleden regelmatig dronken bestuurders gesignaleerd. Hoe zit het met reeds opgelegde alcoholsloten tegen deze bestuurders? En wat voor gevolgen heeft het einde van het alcoholslotprogramma op de Tilburger?
Huidige situatie
Tot op heden was het altijd zo dat bestuurders die werden betrapt op een alcoholpercentage in hun bloed tussen de 1,3 en 1,8 promille, verplicht werden om deel te nemen aan het alcoholslotprogramma. Mocht een bestuurder dat weigeren, dan zou hij of zij voor vijf jaar zijn rijbewijs kwijt zijn. Bij jonge bestuurders lag deze grens bij de 1 promille. Nu heeft het CBR echter besloten geen dranksloten meer op te leggen.
Waarom verdwijnt het alcoholslotprogramma?
Volgens de Raad van State biedt het alcoholslotprogramma te weinig ruimte om een individuele afweging te maken van de individuele gevolgen voor de betrokken bestuurders. Het programma zou leiden tot “ongelijkheid en willekeur, omdat het voor de een veel ernstigere gevolgen heeft dan voor de ander”, aldus de Raad van State. Het rechtscollege noemt als voorbeeld taxichauffeurs en automonteurs die hun baan zouden verliezen als hun werkgever niet toestaat dat ze met een drankslot rijden.
De Raad van State erkent wel dat het belangrijk is een regeling te hebben om het aantal verkeersslachtoffers in het verkeer terug te dringen. Ook sluit zij niet uit, dat het alcoholslotprogramma in de toekomst weer terugkomt. Mocht dit het geval zijn, dan zal wel eerst de huidige wetgeving aangepast moeten worden. Volgens de Raad van State heeft de minister van Infrastructuur en Milieu “de mogelijk ingrijpende gevolgen van de oplegging van het alcoholslotprogramma, die zich in de praktijk regelmatig voordoen, niet afdoende afgewogen”. Tot het moment dat dit wel gebeurd is, is het aan de minister of wetgever om te beoordelen in welke gevallen een alcoholslotprogramma aanvaardbaar is.
Automobilisten met alcoholslot houden dat
De meeste automobilisten die momenteel rondrijden met een alcoholslot, houden dat. Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 5200 bestuurders met alcoholslot. De meesten van hen zullen na dit nieuws dus nog gewoon op dezelfde manier doorrijden. Er wordt nog bekeken wat er gebeurd met de gevallen die niet onherroepelijk zijn.
Extra verkeersdoden?
De Vereniging Verkeersslachtoffers vreest voor zo’n vijftig extra verkeersdoden per jaar. Hans van Maanen van de vereniging stelt: “Het aantal ongevallen met alcohol in het spel zal toenemen, en daarmee ook het aantal slachtoffers. De preventieve werking vervalt. Mensen zullen makkelijker met een slok op achter het stuur stappen, omdat de dreiging van het alcoholslot wegvalt”. Andere partijen geven juist aan niet bang te zijn voor deze ontwikkeling. Bestuurders die met alcohol op achter het stuur kruipen, zullen immers nog steeds strafrechtelijk vervolgd worden. Zij lopen onder andere de kans hun rijbewijs voor een bepaalde periode kwijt te raken. Dit zou er zomaar voor kunnen zorgen dat bestuurders hun autowaarde laten berekenen, de auto verkopen en vervolgens op zoek gaan naar een alternatieve manier om binnen Tilburg te reizen. Volgens deze partijen is het optimistisch blijven tot er meer duidelijkheid is gekomen omtrent de wetgeving.