logo

Cees van Raak nieuwe stadsdichter Tilburg

Cees van Raak is de vierde stadsdichter van Tilburg. Dat heeft het college besloten op voordracht van de stadsdichtercommissie. Op vrijdag 3 juli maakte wethouder Ton Horn de identiteit van de nieuwe stadsdichter bekend. College en commissie hebben het volste vertrouwen in Van Raak en vertrouwen erop dat hij een goede eigen invulling kan geven aan de functie. In totaal hebben 9 kandidaten gereageerd op de oproep voor een nieuwe stadsdichter.

Wethouder Ton Horn (cultuur): “Cees van Raak sluit uitstekend aan bij de voorgaande stadsdichters. Hij weet ontzettend veel over het Tilburgse culturele erfgoed en heeft hier al uitgebreid over gepubliceerd. Met die kennis in huis verwachten wij dat hij de komende twee jaar als stadsdichter goed aansluit bij wat onder de Tilburgse bevolking leeft. We hopen dat hij veel mogelijkheden benut om dat op een vernieuwende manier te doen.” De officiële installatie van Cees van Raak als stadsdichter vindt plaats op zondag 30 augustus 2009 tijdens ‘Boeken rond het Paleis’. Op die dag wordt ook afscheid genomen van de huidige Stadsdichter, Frank van Pamelen.

Cees van Raak
Cees van Raak (1954) is een geboren en getogen Tilburger. Hij studeerde Nederlands en geschiedenis aan het Möllerinstituut. De afgelopen 15 jaar was hij voornamelijk actief als freelance publicist en dichter. Zijn gedichten, artikelen en columns zijn verschenen in diverse tijdschriften en bloemlezingen. Naast enkele dichtbundels heeft hij een aantal boeken gepubliceerd over de funeraire en culturele geschiedenis van Nederland. Daarbij heeft hij niet alleen met zijn cultuurhistorische publicaties, maar ook in zijn poëzie blijk gegeven van een bijzondere belangstelling voor het culturele erfgoed van de stad Tilburg.

Stadsdichter van Tilburg
Sinds 2003 heeft Tilburg een stadsdichter. Een stadsdichter draagt met gedichten, voordrachten en performances bij aan de versterking van het culturele klimaat in Tilburg. Dit doet de stadsdichter vanuit een onafhankelijke blik op de stad. Elke twee jaar wordt een nieuwe stadsdichter benoemd. De huidige Stadsdichter is Frank van Pamelen. Eerder waren JACE van de Ven en Nick J. Swarth stadsdichter.