Cheaque groeit uit van kledingmerk naar merchandise-partner en bestaat tien jaar: ‘We hebben laten zien dat we geen hype waren’

T-shirts en truien met teksten erop als ‘PAIRE DE LOULE’ en ‘OU LE WAPPEUR’. Je kent ze ongetwijfeld. Achter dit kledingmerk met knipoog zit het Tilburgse bedrijf Cheaque van Nick van Mourik en de broers Rob & Tom Haenen. Deze maand bestaat Cheaque alweer tien jaar. Wat veel mensen waarschijnlijk niet weten, is dat Cheaque tegenwoordig veel meer is dan een merk met grappige teksten op kleding. Zo bestaat het bedrijf inmiddels met koopjeshirt.nl uit een merchandise- & werkkledingtak en zorgen ze met het fullservice marketingbureau Impaccers dat bedrijven online en offline opvallen. Tijd om terug te blikken op tien jaar Cheaque én vooruit te kijken met mede-eigenaar Nick.

Het kledingmerk Cheaque start in 2013. “Tom is echt geniaal als het gaat om creatieve concepten en grafische designs. Hij liet ons een keer wat grappige teksten zien en wij vonden dat we daar iets mee moesten doen.” Nick, Rob en Tom laten wat shirtjes drukken en verkopen die aan vrienden en bekenden. Daarna verschijnen de T-shirts in het straatbeeld en komen ook Tilburgers in contact met de grappige teksten op de kleding. Het slaat aan. “We zijn er een bedrijf mee gestart, maar dat we tien jaar later hier zouden staan, hadden we toen nooit durven dromen.”

‘Ik ga jullie groot maken’

Een webshop wordt gelanceerd en Cheaque verwerkt zo’n dertig orders per maand. De echte doorbraak volgt in 2015. “Voetballer Mitchell Dijks speelde bij Willem II en wij zijn daar natuurlijk sponsor. Toen leerden we Mitchell kennen in de businessclub van Willem II en zei ik tegen hem dat we hem wilden sponsoren. Dat werd een lastig verhaal zei hij. Mitchell werd namelijk al gesponsord door Nike, maar had nog geen sponsor voor boxershorts. Een dag later ben ik boxershorts en een aantal van onze T-shirts bij hem af gaan geven.”

Mitchell Dijks draait een waanzinnig seizoen bij Willem II en dwingt een transfer naar Ajax af. “De dag dat Mitchell naar Ajax ging, stuurde hij me een berichtje: ‘Ik ga jullie groot maken’. Toen wist ik nog niet echt wat hij bedoelde, maar dat werd later die dag wel duidelijk. Bij het tekenen van zijn contract had hij namelijk een shirt van ons aan. Stond hij daar op de foto naast Marc Overmars en Frank de Boer in een ‘PAIRE DE LOULE’ shirt. Dezelfde avond waren we compleet uitverkocht.”

Vervolgens stroomden de aanvragen binnen. Binnen een maand lag de kleding van Cheaque lokaal in zeven winkels, een maand later regionaal bij zo’n 35 winkels en uiteindelijk bij 175 winkels door het hele land. “We sprongen echt in op die hype. Dat was allemaal supergaaf en leerzaam. Wij hadden alle drie geen achtergrond in de fashion, maar zijn wel creatief en weten wat werkt. Het was wel een hele andere tak van sport dan dat we gewend waren. We kregen ineens te maken met gigantische inkooporders en financiële risico’s. Mega stressvol, maar we hebben er ontzettend veel van geleerd.”

‘We maken merchandise voor grote festivals, Willem II, Flemming en veel meer’

Wat met kleding kan, kan ook met andere producten. Zo ging Cheaque ook aan de slag met het maken van accessoires en kerstpakketten. “Toen kregen we ook aanvragen vanuit bedrijven om voor hen kleding te drukken en de eindejaarsgeschenken te verzorgen. Bedrijven zagen namelijk dat wij creatief waren en dat wat wij maakten, aansloeg. Daar wilden ze graag op aanhaken.”

Ook bekende Tilburger Leo Alkemade weet het creatieve drietal te strikken. “Hij is natuurlijk bekend van de Sluipschutters en een vriend van de show. We hebben toen voor de Sluipschutters een merchandise-lijn gemaakt en zijn sindsdien officiële merchandise-partner.” In de wereld van merchandise begon het balletje toen spreekwoordelijk te rollen. “Via Leo Alkemade kwamen we vervolgens bij Guus Meeuwis terecht. Wat volgde was een ‘QUEDENG QUEDENG’-lijn voor de concertreeks Groots met een zachte G.”

Inmiddels maakt Cheaque – onder de naam koopjeshirt.nl – merchandise voor de grootste festivals, bedrijven en artiesten. “We zijn de officiële merchandise-partner van Paaspop, Solar, Wish Outdoor en veel meer festivals. Maar ook van Willem II en Tilburg Trappers, daar zijn we als Tilburgers natuurlijk extreem trots op. Sinds deze maand doen we ook de merchandise voor Flemming. Wederom een grote artiest, dus daar zijn we ook heel erg trots op.”

Vanuit de merchandise voor festivals, volgt ook workwear. “We verkopen ook bedrijfskleding. Dit doen we voor diverse festivals, maar ook voor horeca, retail en andere bedrijven. Zo lopen de vrijwilligers in het Spoorpark in onze kleding, net als de werknemers van Spijkers Fietsen, maar ook het personeel van horecazaken als Café Bakker, Polly Maggoo, Sportsbar Papa Jim en Café Zomerlust bijvoorbeeld. Ook voor grotere bedrijven met meer dan vijftig werknemers verzorgen we de werkkleding. Bijvoorbeeld voor Gebr Kraan en John Beerens Haarstudio. Oftewel: we kunnen zowel grote bedrijven als het MKB bedienen.”

Waar een kledingmerk met grappige prints wel niet tot uit kan groeien. “Ik denk dat wij ons onderscheiden door onze creativiteit. Dat zie je nu ook met onze merchandise en workwear. We kunnen vanaf een post-it een hele vette collectie samenstellen en hebben voor ieder budget en collectie. Ook onze ervaring in de fashion helpt daar natuurlijk aan mee.”

‘We helpen bedrijven met online en offline zichtbaarheid’

De creativiteit houden ze niet alleen voor zichzelf, inmiddels is er ook een marketing-tak. “Met Impaccers zorgen we ervoor dat bedrijven online en offline opvallen. Eigenlijk zijn we een full-service marketingbureau en werken we voor verschillende bedrijven. Gemeente Tilburg, Brabants Afval Team, diverse horecazaken, VPA Projectadvies: ons klantportfolio is ook op dat gebied enorm divers.”

Wat ze allemaal te bieden hebben: “We kunnen een marketingafdeling van een bedrijf ondersteunen of de marketing helemaal uit handen nemen. Denk aan het maken van websites, social media beheer, design, online vindbaarheid, zichtbaarheid en veel meer.”

‘We hebben een hoop bucketlist-dingen afgestreept’

Cheaque is door de jaren heen uitgegroeid tot kledingmerk, betrouwbare creatieve merchandise & workwear-partner en marketingbureau. En dat allemaal onder één dak. “Dat maakt ons natuurlijk heel trots. Toen we met die shirtjes begonnen, kregen we vaak te horen: ‘dit hou je niet jaren vol’. We hebben laten zien dat we geen hype zijn.”

Hoogtepunten zijn er dan ook volop. “Als je op een festival loopt en jouw kleding daar ziet of je fietst naar Willem II en ziet iemand met een ‘OU LE WAPPEUR’-trui, dan denk je echt: wow, we maken al tien jaar onderdeel uit van het straatbeeld. Maar ook het feit dat we de merchandise-partner van Willem II zijn, waar we alle drie al megalang supporter van zijn. Dat we mogen werken voor festivals als Paaspop en een artiest als Flemming. Dat zijn echt bucketlist-dingen die we afstrepen.”

Een jubileum moet uiteraard gevierd worden. Dit doet Cheaque later deze maand met een kleine tienjaarscollectie van het kledingmerk waar het allemaal mee begon. “We gaan wat oude klassiekers in een nieuw jasje gieten en brengen ook nieuwe items uit.”

Meer informatie

Wil jij meer weten en ben je benieuwd wat ze voor je kunnen betekenen? Check dan snel één van de websites of neem contact op met Nick en hij komt graag met je in contact.