Nieuws

Let op! Dit artikel is al 114 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Check hier tot wanneer je een overlijdensrisicoverzekering kunt afsluiten

Elke verzekeraar maakt gebruik van een leeftijdsgrens voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering, ook wel een ORV genoemd. Bij elke verzekeraar is de leeftijd tot wanneer je zo’n soort verzekering kunt afsluiten wel anders. Desondanks zul je zien op overlijdensrisicoverzekeringexpert.nl zien dat de greens meestal tussen de 65 en 70 jaar ligt. Het is daarentegen verstandig om al veel eerder een ORV af te sluiten. Op deze manier zal de premie namelijk lager uitvallen. Hoe ouder je bent, hoe hoger de premie is de regel bij overlijdensrisicoverzekeringen.

Bijdrage van en geschreven door: Twenty Four Webvertising

Mensen worden ouder

In de afgelopen decennia is de maximale levensverwachting van mensen nogal toegenomen. De gemiddelde leeftijd waarop we tegenwoordig overlijden ligt vele malen hoger dan bijvoorbeeld zestig jaar geleden. In 1960 werden Nederlanders gemiddeld 73,4 jaar oud, maar in 2012 was dit al gestegen naar 81,1 jaar. Voor vrouwen ligt de maximale levensverwachting op het moment zelfs al op 83 jaar. Verzekeraars hebben hierop ingespeeld, want zij baseren de premie van de overlijdensrisicoverzekering op de zogenoemde sterftekans.

Sterftekans

Verzekeraars maken dus gebruik van de sterftekans bij het bepalen van de maximumleeftijd. Hierdoor ligt de maximale eindleeftijd van een overlijdensrisicoverzekering op het moment tussen de 75 en 80 jaar bij de meeste verzekeraars, al verschilt het wel per aanbieder. Dit is dus eigenlijk de looptijd van de verzekering. Wordt de verzekerde ouder dan 80 jaar? Dan zal er geen geld uitgekeerd worden door de verzekeraar. Op deze manier beperken de aanbieders dus het risico op een uitkering. Dit doen ze met behulp van de looptijd, maar ook met de leeftijdsgrens die gehanteerd wordt voor het afsluiten van een ORV.

Hypotheek

Vaak sluiten Nederlanders een overlijdensrisicoverzekering af in combinatie met een hypotheek. Dit kan natuurlijk ook op een oudere leeftijd gebeuren. Als je dan een hypotheek wilt afsluiten kan het zo zijn dat de hypotheekaanbieder het eist dat je ook een ORV afsluit. Dit komt doordat er een grote kans is dat je tijdens de looptijd van de hypotheek overlijdt. Mogelijk is de hypotheek dan nog niet afgelost, maar door het uitgekeerde bedrag van de overlijdensrisicoverzekering kan de hypotheekverstrekker alsnog het geld krijgen.