Checklist met zaken die je moet regelen als startende ZZP-er

Er valt als startende zzp’er van alles te regelen om je bedrijf van de grond te krijgen. Het idee is er en je weet ook al hoe te beginnen, maar er staan nog een aantal praktische regelzaken te wachten. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp? Dat is wellicht niet het eerste waar je aan denkt, maar wel belangrijk net als de andere punten van onderstaande checklist. Overigens heb je als startende ondernemer in Tilburg altijd de mogelijkheid om bij vragen of problemen een beroep te doen op de ondernemersadviseurs van de gemeente.

Geschreven door en bijdrage van: Lequal

1. Inschrijving in Handelsregister

Je start pas officieel als zzp’er als je bedrijf staat ingeschreven in het Handelsregister. Daarvoor ga je naar de website van KVK en log je in met DigiD om daarna het inschrijfformulier in te vullen. Check alle gegevens en maak vervolgens online een afspraak bij de KVK-kantoor naar voorkeur om de inschrijving persoonlijk te regelen. In de omgeving van Tilburg is er onder meer in Eindhoven een kantoor gevestigd.

2. Kies een zakelijke rekening

Het openen van een zakelijke rekening is van harte aan te bevelen als je als zzp’er start. Dat maak het namelijk mogelijk om de privé geldstromen gemakkelijk van zakelijke geldstromen te scheiden. Het is handig om een zakelijke rekening te openen bij je eigen bank, maar dat kan ook bij andere banken als deze voor zzp’ers betere voorwaarden te bieden hebben.

3. Begin met de boekhouding

Er valt misschien nog weinig te boekhouden, maar het is wel belangrijk om de administratie op te zetten. Zo heb je wellicht al uitgaven gedaan voor je bedrijf. Deze zijn als zakelijke kosten te verwerken en dan is het handig als de administratie klaarstaat om de gegevens in te voeren. Je kan de boekhouding zelf doen of deze uitbesteden aan een boekhouder die voor meerdere zzp’ers de administratie bijhoudt.

4. Sluit verzekeringen af

Bij het starten van een bedrijf is het als zzp’er ook belangrijk om te kijken welke verzekeringen voor jou van belang zijn. Dat is in elk geval een aansprakelijkheidsverzekering zzp als je in aanraking komt met derden. Bijvoorbeeld als je klanten ontvangt, locaties bezoekt of bij mensen thuis langsgaat. Zo ben je verzekerd als je per ongeluk schade toebrengt aan spullen van een ander. Er zijn wat dat betreft voor allerlei zzp bedrijven verschillende verzekeringen beschikbaar, zoals ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig kan zijn. Verder is het mogelijk om je in te dekken tegen inkomensverlies als gevolg van ziekte, ongeluk of arbeidsongeschiktheid. Een zzp arbeidsongeschiktheidsverzekering biedt dan uitkomst.

5. Maak een website

Je wilt natuurlijk klanten krijgen en daarom is het handig en verstandig om een website te laten maken of zelf te maken. Leg al vroegtijdig de domeinnaam vast als je de naam van je website dezelfde naam als je bedrijf wenst te geven. Begin ook alvast op social media reclame te maken voor je bedrijf, zodat je goed van start gaat en al wat bekendheid opbouwt.