Chewing-Gum-Man Ben Wilson een van de kunstenaars tijdens Kaapstad

Kaapstad

De Britse kauwgomkunstenaar Ben Wilson is één van de ruim 25 kunstenaars die op 10, 11 en 12 augustus de Tilburgse binnenstad kapen. Onder de naam Kaapstad: City Hack & Art Take-overs worden vastgeroeste ideeën bevochten met creativiteit en verwondering.

Het evenement presenteert grote sculpturen, interactieve installaties en interventies van meer dan 25 nationale en internationale kunstenaars. Het evenement duurt drie dagen en is gratis toegankelijk.

Première-editie Kaapstad

De première-editie van Kaapstad presenteert bestaand en nieuw werk van bekende en minder bekende kunstenaars uit binnen- en buitenland. Van Atelier van Lieshout zijn twee enorme sculpturen te zien; ‘Bikinibar’, het enige vrouwelijke lichaam dat je mag betreden zonder toestemming én ‘Het Orakel’, een mechanisch systeem dat reflecteert op de bestaande machtsverhoudingen tussen en in de maatschappij. Tilburg Cowboys presenteren het eerste ‘Museum van de Anonieme Sculptuur’; een expositie van grote frietzakken en ijsjes die voor de snackbar op de stoep staan. Iedereen kent ze, maar niemand kent de maker.

De Italiaanse Studio CLET beplakt verkeersborden in het centrum van Tilburg, dit brengt een spanning tussen geaccepteerd en illegaal. Op 9, 10 en 11 augustus is Studio CLET in Tilburg aanwezig om 70 tot 100 verkeersborden tijdelijk aan te passen met stickers.

Kaapstad

Ben Wilson, The Chewing Gum Man

Hoog op het verlanglijstje voor Kaapstad stond Ben Wilson, The Chewing Gum Man. Hij maakt minischilderijen van kauwgom die hij vindt op straat. Een agent vertelde hem eens, toen hij aan het schilderen was op de Millennium Bridge (Londen), dat wat hij maakt illegaal is, waarop Wilson antwoordde dat de kauwgom op straat illegaal is, zijn schilderijen niet. Ben Wilson is 3, 4 en 5 augustus in Tilburg om een kauwgom-stippelroute te schilderen.

Porren en prikkelen

Het kunstevenement is een uitnodiging om jezelf te verwonderen, het draait om de kunst van het anders kijken, om de dingen op een nieuwe manier te zien of te doen. Kaapstad port en prikkelt, keert zaken om en laat toeschouwers en voorbijgangers opnieuw naar de stad kijken. Kunstenaar Sander van Bussel van Tilburg Cowboys en Human Rights Tattoo heeft de artistieke leiding over het evenement: “Terug van vakantie zie je soms de vertrouwde omgeving even opnieuw. Kaapstad gaat over je durven verwonderen over al dat wat ingesleten was. Een kleine glimlach betekent al dat het dagelijkse patroon doorbroken is en mensen weer openstaan voor het onbekende. Dat is uiteraard niet voorbehouden aan kunstenaars!”

Kaapstad

Een uit vijf regels bestaand manifest vormt de artistieke basis van het evenement:

  • 1. Kaapstad hackt de stad: Ze maken creatief gebruik van de stad, de mensen en de dingen
  • 2. Kaapstad verwondert: Verwondering is het doel. Charme, humor en de omkering van het alledaagse zijn hun wapens
  • 3. Kaapstad buigt de regels: Regels zijn regels, maar als je ze een beetje buigt glip je er tussendoor
  • 4. Kaapstad is een driedaagse overname: Ze laten de stad achter zoals ze hem gevonden hebben
  • 5. Kaapstad nodigt uit tot spelen: Kind en volwassenen, kunstenaar en vrijbuiter, iedereen wordt uitgenodigd om mee te spelen, mee te doen en mee te maken

Kaapstad nodigt uit om te komen zien en spelen. De kunst is van 10 tot en met 12 augustus te bezoeken van 11:00 – 22:00 uur. Kijk voor meer informatie op de website van Kaapstad Tilburg en in ons agenda-item op Tilburg.com.