Chimpansee geboren in Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen bejubelde gisteren de geboorte van een chimpansee. Een bijzondere gebeurtenis. Het park wachtte immers al vijf jaar op een nieuwe benjamin bij de chimpansees. Het jong is een mannetje en krijgt als alles verder goed verloopt over twee weken een naam. De baby is voor het publiek tijdens de wandelsafari te zien in het Apengebouw.

Chimpansee Jozi (geboren in 2010) is nu niet langer meer de jongste van het stel. De geboorte van de babychimpansee die donderdagochtend in alle vroegte het levenslicht zag, verliep vlot en zonder complicaties. “De kleine zat al snel lekker droog en warm bij moeder Centa om te drinken. Voor de 31-jarige Centa is het haar eerste jong in Safaripark Beekse Bergen. Eerder werd ze al moeder van Ruben; een chimpansee die ook bij ons verblijft,”aldus Joke Priester van Safaripark Beekse Bergen.

Feit is dat vader Wakili zijn taak heeft volbracht. Hij is 15 jaar en kwam 2,5 jaar geleden vanuit het Oostenrijkse Basel naar Hilvarenbeek. Zijn taak: als fokman zorgen voor nageslacht. Dat is nu voor de eerste keer gelukt. Het jong is een mannetje en blijft minimaal vier jaar bij de moeder om te zogen. De kleine chimpansee krijgt pas over twee weken een naam omdat het overlijdensrisico dan vrijwel geweken is.

West-Afrikaanse chimpansees (Pan troglodytes verus) worden gemiddeld 40 tot 50 jaar. Zwangere vrouwtjes kennen een draagtijd van 200 tot 260 dagen. Meestal levert dat één jong op, soms twee. De West-Afrikaanse chimpansee komt voor in de tropische regenwouden van Gambia tot Niger. Ze leven zowel op de grond als in de bomen. Maar hoe zwaarder het dier, hoe minder tijd deze op de grond doorbrengt.

FOTO: Safaripark Beekse Bergen/Libéma