Cinecitta neemt lokale filmmakers mee naar Cannes

cannes

Het is de droom van iedere filmmaker: je eigen film vertonen op het filmfestival in Cannes. Maar in Cannes wordt meer gedaan dan alleen de allernieuwste films draaien. Filmmakers van over de hele wereld komen de komende 2 weken samen in de Franse badplaats. Zij zullen proberen hun films en scripts te verkopen, financiering te zoeken voor hun filmprojecten en bovenal zullen ze aanwezig zijn om te kunnen netwerken. Maar in Cannes aanwezig zijn is één ding, niet verdwalen in alle hectiek van het filmfestival is een tweede…

Vandaar dat Cinecitta in samenwerking met CineSud een speciaal programma heeft opgezet. Film Talents to Cannes begeleidt lokale filmmakers tijdens het filmfestival en biedt ze een belangrijke eerste stap in de internationale filmindustrie.

De geselecteerde filmmakers krijgen een exclusieve accreditatie om vanaf 21 mei de Marché du Film en Short Film Corner van het prestigieuze filmfestival te bezoeken. Daarnaast bieden wij speciale netwerkmogelijkheden met belangrijke spelers in het veld, toegang tot conferenties en workshops en exclusieve uitnodigingen voor netwerkborrels tijdens de Marché. Filmmakers worden begeleid door twee coaches die hen in het voortraject ook hebben geholpen om één-op-één gesprekken te plannen met vertegenwoordigers van fondsen, productiebedrijven, distributeurs, festivals etc.

Enkele hoogtepunten uit het programma zijn een exclusief netwerkdiner met afgevaardigden filmfondsen, breakfast-meetings met industry professionals van andere festivals, distributeurs, streaming-services en omroepen en exclusieve coaching-sessies en meet-ups met filmmakers uit andere Europese landen. Uiteraard kunnen alle deelnemers hun filmproducties op het filmfestival delen met de internationale filmwereld.

De geselecteerde filmmakers

De makers zijn afkomstig uit onder meer Limburg, Noord-Brabant, Groningen en Noord-Holland waardoor ook hier makers en netwerken uit verschillende regio’s aan elkaar worden gekoppeld.

De geselecteerde filmmakers voor het Film Talents to Cannes 2022-programma worden gepresenteerd onder de vlag New Dutch Talent zijn:

Brabantse filmmakers

  • Charlotte Driessen (producer);
  • Tim Ewalts (scriptwriter & director) – UNDERGROWTH;
  • Rudi Brekelmans – SEX SELLS;
  • Catherina Iosifidis (scriptwriter & director) – AMY & MAY.

Overige filmmakers

  • Niels Bourgonje (scriptwriter & director) – SHUT;
  • Jack Goessens (director) – EVERYMAN;
  • Karsten de Vreugd (scriptwriter & director);
  • Nicole Jachmann (scriptwriter & director) – FUNKELE;
  • Leon Golterman (scriptwriter & director) – AERONAUT;
  • Jet Kragt (scriptwriter & director) – BLUE RAIN.

Nieuwe samenwerking

Deze editie van Film Talents to Cannes is een samenwerking tussen Cinecitta en CineSud. Sinds enkele jaren zetten CineSud en Cinecitta zich in om filmmakers uit het zuiden van Nederland te helpen zich verder te ontwikkelen.

Voor het Film Talents to Cannes 2022 programma slaan ze nu de handen inéén:

Jasper Naaijkens (Head of Film, Cinecitta Tilburg): “Wij willen met Film Talents to Cannes een springplank bieden aan Brabantse filmmakers. Ons doel is dat, dankzij het netwerk dat ze door dit project in Cannes kunnen opbouwen, deze filmmakers in de toekomst Europese samenwerkingen en coproducties kunnen aangaan en hiermee het Brabantse filmklimaat een impuls kunnen geven.”

Guido Franken (directeur/bestuurder, CineSud): “We zijn trots op deze nieuwe samenwerking met een van onze Brabantse partners, Cinecitta Tilburg. Samen zorgen we ervoor dat getalenteerde filmmakers uit het zuiden van Nederland kunnen profiteren van dit programma en grote en zinvolle stappen kunnen zetten om hun carrières in de filmindustrie te versterken.”