City guide Tilburg: hele dag heerlijk vertoeven in het horecagebied

horeca vacatures

Tilburg is een stad die steeds populairder wordt als bestemming voor een citytrip. Toeristen van heinde en ver weten de stad te vinden en daar mogen we met zijn allen best trots op zijn. Het gevarieerde winkelaanbod, de vele evenementen en fijne horeca: het is goed vertoeven in Tilburg. In dit artikel lichten we het horecagebied in de binnenstad uit zodat je precies weet waar je moet zijn.

Foto’s: Camiel van de Wijdeven

Korte Heuvel

De Korte Heuvel is hoogstwaarschijnlijk het populairste horecastraatje van de stad. Dit komt voornamelijk door de zeer gevarieerde horeca. Van een lekkere lunch in het zonnetje bij Studio, een diner bij L’Orangerie, Italiaans restaurant Tredici of Grieks eten bij Zorba: het kan. Vervolgens kun je op de Korte Heuvel fantastisch borrelen. Borrelcafés als Café Bakker, Bar Leonardo, Stoffel en het Buitenbeentje zijn must-visits. Als je daarna nog energie over hebt, is stappen op de Korte Heuvel een aanrader. Feesten in Bar Le Clochard, de beste dj’s in Studio, bandjes in Cul de Sac, dansen bij Shoco & ‘de Live‘ en de populairdere artiesten in Café Philip: het aanbod is enorm.

Piusplein en Paleisring

Menig student dronk er zijn of haar eerste pilsje, Guus Meeuwis nam er zijn clip ‘Het is een nacht’ op en het plein heeft waarschijnlijk de meeste zonuren van de stad: het Piusplein. De befaamde tosti van Café Slagroom, zelf je biertje tappen in het prachtige Taphuys en goed feesten in Café de Baret. Het Piusplein is je bezoekje meer dan waard.

Aansluitend aan het Piusplein vind je de Paleisring. Sportliefhebbers zijn bij Ruby’s Irish Pub te vinden. Hier worden namelijk bijna alle sport (en voornamelijk voetbal) wedstrijden uitgezonden. Ietsjes verderop vind je het Oranjestraatje. Hier zijn Gin Fizz en The Cat’s Back gevestigd. Bij Gin Fizz heb je misschien wel de lekkerste gin-tonics van de stad en kun je tot diep in de nacht feesten op heerlijke techno, The Cat’s Back staat bekend om haar fantastische Amerikaanse biertjes en relaxte vibe. Ook een fijne borrellocatie: ’t Elfde Gebod. Dit is één van de oudste Tilburgse eetcafés die vandaag de dag nog open zijn.

Stadhuisstraat en Oude Markt

In het westen van de binnenstad vind je de Stadhuisstraat en Oude Markt. Ook dit zijn gebieden die je zeker niet mag overslaan. Bij Café Anvers kun je gezellig borrelen en hebben ze een uitgebreide bierkaart. Naast Café Anvers vind je The Fat Greek: een hippe combi tussen een Grieks restaurant en Amerikaanse diner, waar je misschien wel de lekkerste pita gyros van de stad kunt vinden.

Ook de Stadhuisstraat is je bezoek meer dan waard. Bij het iconische feestcafé de Boekanier, zijn vele Tilburgers na een slinger aan het rad, tot het gaatje gegaan.

Heuvel en Heuvelring

Ook de Heuvel en Heuvelring mogen natuurlijk niet vergeten worden. Hier vinden de huldigingen van Willem II plaats, spelen de kindjes bij warm weer in de fonteinen terwijl papa en mama genieten van een drankje op het terras. Ook het lekkerste ijs van Tilburg eet je aan de Heuvelring. IJssalon Intermezzo heeft er namelijk twee vestigingen. Maar ook op het gebied van stappen wordt de Heuvelring met zaken als PKHS steeds interessanter.

Ook voor degene die graag culinair uiteten gaan, heeft de Heuvel wat te bieden. Onder Hotel Mercure, een heerlijk hotel met verschillende luxe faciliteiten als een sauna, vind je Taste! Het restaurant heeft onder andere de Gault Millau van Michelin. En ook meer dan de moeite waard: Ferris Foodbar voor fijne shared dining.

Pieter Vreedeplein

Aansluitend aan de Heuvel vind je het Pieter Vreedeplein. Het plein heeft qua horeca een hoop te bieden. Heerlijk terrassen, eten & drinken bij Lokaal Zeven of Brownies&downieS of een donut scoren bij Dunkin’ Donuts.

Verborgen parels

Het Tilburgse horecagebied, bovenal bestaande uit bovenstaande straten en pleinen, bevat ook een hoop verborgen parels. Zo vind je achter The Fat Greek aan de Oude Markt misschien wel de chillste verborgen parel van de stad: de Living. Je kunt er in de wintermaanden heerlijk loungen, spelletjes spelen en genieten van super lekkere cocktails.

Tevens goed om te vermelden: Studio’s Cocktail Lounge die in 2019 is geopend. Je vindt deze verborgen parel, die je doet denken aan de jaren ’60 en ’70 space age, boven de Studio aan de Korte Heuvel.

Overige horeca

Ook in de rest van de stad kun je fijne horecagelegenheden vinden. Check bijvoorbeeld ook eens onze artikelen over het Dwaalgebied, de Spoorzone, Piushaven en de linten Besterd en Korvel.

Goed om te weten: het Tilburgse horecagebied bestaat uit een gevarieerd aanbod aan dag- en nachthoreca. Je kunt er dagelijks tot 04:00 uur ’s nachts stappen en zelfs tot 05:00 uur in de ochtend genieten van een vette hap. Voor actuele openingstijden van verschillende zaken kun je het beste de website of social media van desbetreffende horecagelegenheid raadplegen.

Lees ook:

Benieuwd naar de city guides van andere sfeergebieden rond de binnenstad van Tilburg? Check dan vooral ook onze tips voor: