City Guide Tilburg: het beste uit de (muziek)wereld te zien in het Veemarktkwartier

Loop de gezellige en tevens bruisende Korte Heuvel af en je bevindt je in het Veemarktkwartier: een plek waar het allerbeste uit de wereld te zien is. De kans dat je iemand uit New York tegenkomt, een muziekliefhebber uit Australië of een Zweedse metalfan, is hier het grootst.

Foto’s: Camiel van de Wijdeven

In het Veemarktkwartier is namelijk Poppodium 013 gevestigd. Namen als Maroon5, Ayreon, Marco Borsato, Snoop Dogg, Gregory Porter, Linkin Park en Ronnie Flex traden hier op. Daarmee is het Veemarktkwartier een internationale magneet voor de stad. Jaarlijks trekt Poppodium 013 namelijk honderdduizenden bezoekers uit bijna honderd landen naar Tilburg.

Fantastische evenementen

Bepaalde evenementen zijn niet meer weg te denken uit het Veemarktkwartier. Internationaal muziekfestival Roadburn is er hier eentje van. Jaarlijks weten duizenden festivalgangers uit de hele wereld het Veemarktkwartier te vinden. Ook het inmiddels toonaangevende technofestival Draaimolen organiseerde jarenlang indoorfeesten in het gebied.

Veemarktkwartier

Bijzondere gebouwen en mensen

Maar het gebied is veel meer dan dat. Je vindt er iconische gebouwen, bijzondere panden en karakteristieke huizen. Denk bijvoorbeeld aan het Duvelhok: de oudste textielfabriek van Tilburg en tevens rijksmonument.

Maar ook Carré Tilburg, het voormalige St. Elisabeth Ziekenhuis, is in het gebied gevestigd. Tegenwoordig is het een creatief bolwerk waar kunstenaars hun atelier houden. Er zitten maar liefst 90 ateliers in het pand.

Veemarktkwartier

Creatieve ondernemers

Het Veemarktkwartier is ook een plek waar tientallen jonge creatieve ondernemers zich vestigen. Zij ondernemen voornamelijk vanuit DePLINT (bedrijfsverzamelgebouw naast Poppodium013). Hier kun je onder andere architecten, webdesigners, illustrators en een modellenbureau vinden.

Het beste uit jongeren halen

Ook maatschappelijke organisaties vinden hun plek in het gebied. R-Newt is hier een mooi voorbeeld van. Zij zetten zich in voor jongeren die een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Ze focussen zich op de talenten van jongeren en faciliteren dit. Jongeren kunnen er terecht om hun muzikale talent te ontplooien of andere dromen na te jagen.

Veemarktkwartier

Op ontdekkingstocht

Vanuit het Veemarktkwartier wandel je zogezegd zo de binnenstad in. Je wandelt binnen een paar minuten het winkelgebied in, steekt door naar de Piushaven of loopt naar de Spoorzone. Maar haast je vooral niet te snel richting de rest van de binnenstad. Het Veemarktkwartier is het ontdekken namelijk meer dan waard. Ga op ontdekkingstocht en je voert langs karakteristieke panden, bijzondere historische plekken in Tilburg, bevlogen ondernemers en kunst en muziek van de bovenste plank.

Lees ook:

Benieuwd naar de city guides van andere sfeergebieden rond de binnenstad van Tilburg? Check dan vooral ook onze tips voor: