City Guide Tilburg: musea van wereldklasse geven de stad kleur

Buiten het feit dat Tilburg een heerlijk centrum heeft om te shoppen, te recreëren en de bourgondiër uit te hangen, is Tilburg ook op het gebied van cultuur een rijke stad. Zo heeft de stad verschillende kwalitatieve top musea die allemaal op loopafstand van elkaar te bezoeken zijn.

De Pont

Met jaarlijks ruim 100.000 bezoekers is Museum de Pont een must-visit als je Tilburg aandoet. Voordat je het museum instapt, kun je al genieten van een prachtig sculptuur dat is gemaakt door kunstenaar Anish Kapoor. Het prachtige kunstwerk voor dit mooie museum voor hedendaagse kunst werd niet voor niets onthuld in het bijzijn van Prinses Beatrix der Nederlanden.

Kunstenaars van wereldklasse laten hun mooiste tentoonstellingen zien in het museum. Tip van de redactie: jongeren tot 18 jaar kunnen gratis het museum bezoeken.

musea

TextielMuseum Tilburg

Een paar honderd meter van De Pont vind je het TextielMuseum: een museum dat niet mag ontbreken in Tilburg. De stad heeft immers een rijke textielgeschiedenis. Tilburg stond ooit namelijk vol met textielfabrieken. De bijnaam van Tilburgers, namelijk Kruikenzeikers, komt hier ook vandaan. Arbeiders in de fabrieken moesten namelijk hun urine verzamelen in een kruik zodat het wol daarin gewassen kon worden.

Een van de textielfabrieken van destijds is de 150 jaar oude fabriek van Mommers. Op het terrein van deze fabriek is momenteel het TextielMuseum gevestigd. Het museum is in 2017 uitgeroepen tot Museum van het Jaar in de categorie Design & Mode. In het museum kun je genieten van verschillende tentoonstellingen, activiteiten, educatie en is tevens een TextielLab gevestigd.

Natuurmuseum Brabant

Ook het Natuurmuseum is met tienduizenden bezoekers op jaarbasis een culturele parel in Tilburg. Er zijn regelmatig prijswinnende tentoonstellingen te zien en al ruim 75 jaar brengt het museum de liefde voor natuur aan de man. Tevens worden er gigantisch veel activiteiten, rondleidingen en lezingen georganiseerd. Het museum organiseert ook speurtochten, heeft een inpandig filmtheater en uiteraard een museumwinkel vol leuke cadeautjes.

Je vindt het Natuurmuseum op steenworp afstand aan de zuidkant van het centraal station.

musea

Vincents Tekenlokaal

Wist je dat meesterkunstenaar Vincent van Gogh als (0)13-jarige zijn eerste tekenles in Tilburg kreeg? Vincents Tekenlokaal is een prachtige plek in de Tilburgse Spoorzone waar kunst en techniek bij kinderen en jongeren worden gestimuleerd. Ook Ontdekstation013 bevindt zich in hetzelfde pand. In Vincents Tekenlokaal staan twintig digitale tekenschermen. Bezoekers kunnen aan de slag met een digitale pen, krijt of potlood, met olieverf, kwast, spatel of grafitti-spuitbus.

Overige musea

Natuurlijk zijn er in Tilburg nog veel meer plekken waar je kunt genieten van prachtige kunsttentoonstellingen. Om nog maar te zwijgen over verschillende kunstwerken in de openbare ruimte. Benieuwd waar je allemaal kunt genieten van kunst? Check dan eens dit overzicht.

Lees ook:

Benieuwd naar de city guides van andere sfeergebieden rond de binnenstad van Tilburg? Check dan vooral ook onze tips voor: