City guide Tilburg: prachtige panden, fijne winkeltjes en eten & drinken in het Dwaalgebied

dwaalgebied

Mensen die zeggen dat Tilburg geen historische panden, knusse straatjes en mooie gevels heeft, zijn nog nooit in het Dwaalgebied geweest. Het gebied grenst aan het winkelgebied in de binnenstad en je vindt er heel veel knusse boetiekjes, lekkere lunchspots en andere fantastische horecagelegenheden. Goed om te weten: veel beginnende ondernemers starten in het Dwaalgebied.

Fotografie: Camiel van de Wijdeven

Ontbijt en lunch

Ben je op zoek naar een goede locatie om te ontbijten of lunchen, dan is het Dwaalgebied wel één van de plekken waar je zeker eens moet gaan kijken. Bij creatieve koffiezaken als Buutvrij, Locals en Lunchcafé Nieuwland heb je naast heerlijke koffie ook een fantastische ontbijt en lunchkaart.

Na een avondje borrelen een stevige kater? Pig & Rye in de Nieuwlandstraat is de beste remedie. Ze verkopen er super lekkere broodjes met pastrami, pulled pork en veel meer. Oh en ook meesterbakker Pastoor zit in het Dwaalgebied voor een écht Brabants worstenbroodje.

Winkelen

Waar je in het winkelgebied voornamelijk grote ketens vindt, kom je in het Dwaalgebied veel kleine retailers tegen. Van een mannenmodezaak als Superfly tot platenzaak Sounds en van interieurzaak Caso Blanco tot damesboetiek Eindeloos in de mode. Ook vintage kledingzaak SamSam mag je niet overslaan tijdens je bezoekje Tilburg.

Ook creatieve conceptstores vind je genoeg in het gebied. Re-Issue, Le Flux, STUEN en Meneer en Mevrouw van Hout bijvoorbeeld. De naam van het gebied is niet voor niets het Dwaalgebied. Het gebied schikt zich uitermate om lekker doorheen te dwalen en al wandelend op verschillende verrassingen te stuiten.

Voor leuke Tilburgse souvenirs is Ollie’s in de Tuinstraat een waar walhalla. Mocht je op zoek zijn naar een leuk cadeau, dan is het aan te raden om eens bij Cool Bananas binnen te stappen.

dwaalgebied

Borrelen

Waar het gebied zich ook fantastisch voor leent: borrelen. Zo is de enige wijnbar (Cru) van Tilburg in het gebied gevestigd, geniet je bij Bargus van lekkere biertjes terwijl je sport kijkt en is Jack’s dé place-to-be om tijdens het borrelen een bordspelletje te spelen.

Ook hét speciaalbiercafé van Tilburg kun je in het Dwaalgebied vinden. Biercafé Kandinsky zit namelijk in de telegraafstraat. Maar ook NOIR Tilburg is een borrellocatie in het gebied die je bezoek meer dan waard is. Ze hebben er frisse gin-tonics en heerlijke hapjes voor bij de borrel. En als je toch al lekker bezig bent met je kroegentocht: neem ook eens een kijkje bij Steck013.

dwaalgebied borrelen

Buiten leven

Bij lekker weer is het heerlijk vertoeven in het gebied. In de tuin van Stadscafé Spaarbank bijvoorbeeld. Dit is ook een leuke spot om met de kids te bezoeken. Er grenst namelijk een speeltuintje aan de tuin.

Liever lekker picknicken in het Dwaalgebied? Dat kan! In het Harmoniepark kun je lekker zitten met je eigen hapjes en drankjes.

Uiteten

Absolute dinertip in het Dwaalgebied: De Burgerij. Je geniet er van fantastische gerechten in een knusse setting. Laat je adviseren door de bediening en pak lekker uit met de gigantische charcuterieplanken, top gerechten en dessertplateaus. Uiteraard met een bijpassend wijntje of biertje.

Slapen in het Dwaalgebied

In het Dwaalgebied vind je het enige hostel van de stad: Hostel Roots. Dit is een creatieve plek waar ook regelmatig singer-songwriters optreden, waar je samen met anderen kunt eten en een heerlijke hostel-vibe hangt.

Meer over het Dwaalgebied

Wil je meer weten over het Dwaalgebied? Check dan vooral deze website. 

Lees ook:

Benieuwd naar de city guides van andere sfeergebieden rond de binnenstad van Tilburg? Check dan vooral ook onze tips voor: