City guide Tilburg: Spoorzone, mini Berlijn van Brabant

Spoorzone

Industrieel, creatief en volop in ontwikkeling: dat zijn woorden die de Tilburgse Spoorzone perfect omschrijven. Hoewel er de komende tijd nog genoeg gebouwd wordt, is de Spoorzone nu al een parel om te bezoeken.

Zo werden monumentale panden omgebouwd tot prachtige plekken die niet meer weg te denken zijn uit Tilburg. Denk bijvoorbeeld aan de LocHal waarin de bibliotheek inmiddels is gevestigd. Het gebouw wint verschillende prijzen en heeft een hoop nominaties op haar naam staan.

Benieuwd welke plekken je zeker niet over mag slaan in de Spoorzone? Lees snel verder.

Spoorzone

Eten en drinken

De Spoorzone is een fantastische plek voor een hapje en drankje. De afgelopen jaren popte de horecagelegenheden namelijk als paddenstoelen uit de grond. Zo kun je lunchen en dineren in oude treinwagons bij Eetbar de Wagon. In de zomermaanden kun je aan diezelfde wagon genieten van fantastisch ijs van Softy’s! Iets verderop is de Houtloods gevestigd: inmiddels een gevestigde naam in Tilburg en mooie plek voor een culinaire maaltijd.

Ook rooftopbar Doloris is de moeite waard om te bezoeken. Je kunt er genieten van het mooiste uitzicht op de Tilburgse skyline onder het genot van streetfood uit de hele wereld.

Natuurlijk mag RAW niet ontbreken in dit artikel. Als er één zaak in Tilburg aanvoelt alsof je jezelf in Berlijn waant, is het RAW wel. Ze hebben hier heerlijke biefstukken à la Loetje op de kaart staan.

Voor een kopje koffie on-the-go, is Stoom013 een aanrader. Je vindt ze aan de spoorzijde van de Spoorzone in de omgeving van de Hall of Fame. En nog een tip van de redactie: neem voor een lekkere lunch eens een kijkje bij Smeer ‘m.

En: wist je dat er een bierbrouwerij in de Spoorzone is gevestigd? Bij dezen! Het heerlijke bier van LocBrewery komt hier namelijk vandaan. Ze openen regelmatig hun proeflokaal voor proeverijen.

Doloris

Uitgaan

Op het gebied van uitgaan, is de Spoorzone een uitgaansgebied an sich geworden. Verschillende clubconcepten strijken in het gebied neer en ook op het gebied van live-muziek is er in de Spoorzone veel te doen. Zo heeft Club Smederij een rijkgevulde agenda en is de Hall of Fame een cultuurfabriek waar ieder weekend wel iets te doen is. Ook Theater de Boemel mag niet in dit rijtje ontbreken: er wordt heel veel live-muziek geprogrammeerd.

Evenementen

De Spoorzone is buiten een hotspot op het gebied van eten en drinken, ook een enorm gave festivallocatie. Met de Koepelhal, Wagenmakerij, Smedertijtuin en de strook tussen de Koepelhal en RAW is het een fantastisch festivalterrein. Eerder maakten festivals als WOO HAH! en Mundial al gebruik van het gebied.

Ieder jaar worden er in de Spoorzone zowel indoor als outdoor evenementen georganiseerd. Benieuwd wanneer? Check vooral de evenementenkalender.

Spoorzone

Street-art en creatieve hotspot

Waarschijnlijk vind je nergens in Tilburg zoveel street-art als in de Spoorzone. Graffiti en andere prachtige muurschilderijen wisselen elkaar af en typeren het gebied. Het zorgt ervoor dat de sfeer in de Spoorzone erg ‘Berlijns’ is.

Zo vind je vooral in de buurt van de Hall of Fame enorm veel muurschilderingen. Overigens is de Hall of Fame ook voor skateliefhebbers een hotspot: er is namelijk een gigantische indoor skatehall gevestigd. Iets verder op de plek waar voorheen de bushaltes waren te vinden, kun je veel grote graffiti pieces bekijken.

In het eerdergenoemde Doloris vind je ook een prachtig doolhof. Een ‘trip zonder drugs’ noemen de initiatiefnemers het. De eerste reacties zijn lovend.

Met de kids

Ben je met je kids in Tilburg? Neem dan zeker eens een kijkje bij Ontdekstation013 in de Spoorzone. Hier worden heel erg veel kinderactiviteiten georganiseerd en kunnen kids letterlijk van alles ontdekken. Ze kunnen samen met vriendjes en vriendinnetjes hun eigen film maken, eigen kunst maken en nog veel meer. De workshops en activiteiten van Ontdekstation013 zijn meer dan de moeite waard.

Lees ook:

Benieuwd naar de city guides van andere sfeergebieden rond de binnenstad van Tilburg? Check dan vooral ook onze tips voor: