City guide Tilburg: struinen op de kade, dobberen in het water, borrelen & eten aan de Piushaven

Wow! Wat mogen we als stad  blij zijn met een plek als de Piushaven. Op loopafstand van de binnenstad vind je deze heerlijke stadshaven. Vooral met mooi weer is dit een plek die je zeker moet bezoeken.

Lekker struinen over de kade, een bootje huren en lekker dobberen in het water of ‘suppen’ in de haven: De Piushaven is enorm levendig geworden.

Uit eten aan de Piushaven

Qua eten & drinken is de Piushaven de laatste jaren écht een hotspot geworden. Zo kun je bij RAK fantastisch borrelen, lunchen en dineren. Doordat de zaak op de ‘pier’ van de Piushaven is gevestigd, heb je het gevoel dat je midden op het water aan het genieten bent van je hapje en drankje.

Ook Jaxx Marina is een zaak die zeker qua interieur de moeite waard is. Ze hebben ook een ruim terras waar je goed kunt vertoeven. Nog een leuke zaak om te bezoeken: Boot 013. Ook hier is het alsof je op het water dineert. Het restaurant is immers gevestigd in de voormalige kappersboot van Hardy’s.

Visliefhebbers zijn bij de Visserij te vinden. Heerlijke fruits de mer, bijpassende wijnen en bovenal een mooie zaak. Maar dat is nog lang niet alles. Zo kun je sushi eten bij Shinzo en uitgebreid dineren bij EethuisTwintig, GOOD MOOD, Restaurant Harboury en Villa Pastorie (ook een bed & breakfast).

Borrelen

Bij de zaken die hierboven zijn genoemd, kun je niet alleen heel goed eten, maar ook lekker borrelen. Maar het échte borrelcafé van de Piushaven en tevens langstzittende is Burgemeester Jansen. Bij de Tapperij kun je kiezen uit meer dan 200 speciaalbieren, waarvan 22 op tap. Ook kun je hier lekkere tosti’s eten.

Maar wist je dat de Piushaven ook een echte stadsbrouwerij heeft? Stadsbrouwerij013 brouwt heerlijke bieren die je meteen kunt proeven in combinatie met een hapje. Onlangs hebben ze ook partyboot De Albatros overgenomen en kun je midden op het water genieten van de lekkerste bieren.

Snelle hap, ijsje halen & heerlijke bonbons

Maar ook voor een snelle hap kun je aan de Piushaven terecht. Bij Kookstudio Bollore bijvoorbeeld. Wist je dat je hier op doordeweekse dagen een heerlijke maaltijd kunt afhalen voor een fijne prijs? Bij dezen.

De Piushaven is bij mooi weer is natuurlijk niks zonder heerlijke ijsjes. Gelukkig kun je bij Porto Koffie en ijs lekker schepijs eten. Of wat te denken van Vittorio Perzisch IJs op de kade van de Piushaven bij de draaibrug? Je kunt hier fantastisch ijs eten, andere lekkere maaltijden nuttigen en vooral luisteren naar de verhalen van Vittorio.

En dan hebben we chocolatier Huize Geers nog. Je kunt hier terecht voor bonbons, chocoladerepen en nog veel meer producten die je van cacaobonen kunt maken.

Recreatie

Een gebied als de Piushaven is met mooi weer natuurlijk een prachtig gebied om te recreëren. Zo kun je bij Tilburg Te Water een bootje huren en kano’s huren. Het is ook mogelijk om met een gids het gebied rondom te Piushaven te bezoeken.

Nog een extra tip: vanaf Villa Pastorie vertrekken regelmatig boottochtjes vanuit de Piushaven naar Moerenburg. Voor hapjes en drankjes wordt dan gezorgd.

Evenementen

Op het gebied van evenementen maakt de Piushaven eveneens stappen. Zowel in de zomer als in de winter worden er talloze activiteiten op de kade georganiseerd. Zo is er regelmatig livemuziek en staan er vaak biertochtjes op het programma. Evenementen als het Bevrijdingsconcert, Drakenboot Festival, Swim to fight cancer en de intocht van Sinterklaas worden ook traditiegetrouw in de haven georganiseerd.

Winkelen

Maar ook op het gebied van winkelen wordt de Piushaven steeds interessanter. Zo is er met Say Jess Fashionstore een fijn damesboetiekje gevestigd, kun je bij La Poubelle snuffelen tussen de tweedehands meubelen en is Het Pastorie Lokaal een must-visit.

Lees ook:

Benieuwd naar de city guides van andere sfeergebieden rond de binnenstad van Tilburg? Check dan vooral ook onze tips voor: