Citymarketing Tilburg ontwikkelt speciaal nevenprogramma voor Ayreon fans

Ayreon

Ook op muziekgebied laat Ticket to Tilburg het hele jaar door het beste van de stad aan de wereld zien. Waar ze onlangs nog het Roadburn Festival uitlichtten (met 16.000 bezoekers uit 59 landen!), is het nu de beurt aan een ander fenomeen uit de rock- en metalhoek dat Tilburg dit jaar aandoet: Ayreon. Een naam die misschien geen belletje doet rinkelen, maar waar wereldwijd honderdduizenden fans voor warmlopen.

Foto: Laili Soeng

Want als de Nederlandse componist en gitarist Arjen Lucassen – het creatieve brein achter muziekproject Ayreon – nieuwe muziek uitbrengt, blijft dat niet onopgemerkt. In 2017 liet hij zelfs Ed Sheeran achter zich toen hij nummer één werd in de Nederlandse albumlijst. Voor de tweede keer heeft Lucassen Poppodium 013 uitgekozen om zijn mix van symfonische rock en progressieve metal drie dagen achterelkaar live ten gehore te brengen. Een bijzondere concertreeks die laat zien dat Tilburg voor élke niche en smaak iets op het programma heeft staan.

Livepremière Ayreon

De 59-jarige Arjen Lucassen maakte in de jaren tachtig furore in een Nederlandse hardrockband. Begin jaren negentig ging hij solo verder, met een lange reeks verhalende rockalbums vol sciencefictionthematiek als resultaat. Albums die internationaal geliefd zijn, maar niet bedoeld zijn om live uit te voeren, aldus Ayreon-producer Joost van den Broek: “Arjen vond dat nooit realistisch want ze zijn erg complex. Zijn werk speel je niet even met een bandje van vijf man. Bovendien past optreden niet echt bij hem. Hij bedenkt veel liever muziek dan dat hij het op een podium speelt. Uiteindelijk kwam het er in 2017 toch van. De drie shows in 013 verkochten binnen twee dagen uit en waren een groot succes. Voor ons én het publiek.”

12.000 fans uit 64 landen

Het bezoek aan Tilburg smaakte naar meer. Van den Broek: “De grote zaal van 013 is perfect. Precies groot genoeg voor Ayreon en onze fans, de ‘Ayreonauts’. Ook de stad Tilburg past bij ons. Overzichtelijk, open en lekker centraal.” Op 13, 14 en 15 september 2019 zal Ayreon vier keer optreden voor in totaal 12.000 fans uit 64 landen. Wat ze te zien en horen zullen krijgen, is een integrale uitvoering van het derde Ayreon-album getiteld ‘Into the Electric Castle’. Een space-opera met twaalf vocalisten waaronder Anneke van Giersbergen en Fish (van o.a. Marillion), drie gitaristen en andere bandleden zoals gevierd fluitist Thijs van Leer. “Op sommige momenten staan er twintig mensen op het podium,” vervolgt Van den Broek. “Arjen wil bezoekers een overdonderende totaalervaring geven. Meenemen op een reis. Dus ook qua beelden en aankleding moeten alle details kloppen. Star Trek-acteur John de Lancie doet bijvoorbeeld mee als verteller van het verhaal. Daar zijn we erg trots op.”

Activiteiten door en voor de hele stad

Voor de vier concerten zijn inmiddels geen kaarten meer verkrijgbaar. Toch kan ook heel Tilburg in september kennismaken met Ayreon dankzij een speciaal nevenprogramma dat samen met Citymarketing Tilburg en lokale ondernemers wordt ontwikkeld. Citymarketing marketeer Ben Smit: “De fans en crew van Ayreon nemen straks écht de stad over. Van hotels tot cafés en van winkels tot parken. Een mooie gelegenheid om ook buiten 013 iets extra’s te doen voor hen en alle Tilburgers. Zo maken we bijvoorbeeld Ayreon-vlaggen voor aan onze vlaggenstokken. Er komt ook een kortingsboekje in samenwerking met horeca en winkeliers en een speciaal Ayreon stuk op de stadscamping. We hebben zelfs plannen om een Ayreon biertje te laten brouwen en een Ayreon hamburger te ontwikkelen.” Daarnaast vindt er in NS16 een expositie plaats met de originele werken die gebruikt zijn als artwork voor de Ayreon albums en draait in de Pathébioscoop tweemaal de concertregistratie van de Ayreon show uit 2017. Joost van den Broek: “We zijn blij dat Tilburg ons op deze wijze omarmt. Onze fans komen van ver dus het is tof dat we iets extra’s voor hen én de stad kunnen doen.”