Column: Een beetje propaganda

Als trotse inwoonster van deze swingende stad ben ik een beetje jaloers. Niet Tilburg, maar Eindhoven won de verkiezing ‘beste binnenstad’. En wel tot 2013. Hoewel de Lichtstad heel wat moois te bieden heeft, wil ik toch even stilstaan bij de pracht van het Tilburgse centrum. Zij het net iets te laat.

Onopvallende schoonheid
Tilburg heeft vele, vaak onopvallende, prachten die deze stad mooi maken. Stadsgedichten op gevels en zebrapaden. Social Sofa’s op het station, de Korvelseweg en vele andere plekken. Door iedereen bespeelbare piano’s tijdens het festival Incubate, De letterstenen op het Pieter Vreedeplein. Beelden op Samsam. Een mozaïek bij Lódz. De stadstuin van De Langeboom. De altijd schuimende fontein op het Lieve Vrouwenplein.

Mooie plekken
Tilburg heeft ook fijne plekken en evenementen: Vincents Tekenlokaal waar je digitaal kunt kleuren, De Pont die in de top tien staat van beste particuliere musea ter wereld, onder de brug door bij de dansacademie voor een momentje rust, 013 voor grote en kleine artiesten, de woningen op de oude markt, de meimarkt, Boeken rond het Paleis en niet te vergeten: De Korte Heuvel met al zijn kroegjes, restaurantjes en cafeetjes voor de bourgondische Tilburger.

De realiteit
Maar laten we eerlijk zijn. Hoewel ik hoop dat u de schoonheid van Tilburg nu nog meer waardeert (mocht u dat überhaupt al niet doen), Eindhoven heeft meer nieuwigheid te bieden. De stad is de afgelopen tien jaar omgetoverd tot hetgeen ze willen zijn: een lichtstad dat hoog in aanzien staat op de creatieve markt. Dat zie je op het 13 septemberplein. Dat zie je in het straatbeeld. Dat zie je overal.  Tilburg kan dat ook en daarom; wederom een voorstel. Om Tilburg tot beste binnenstad te maken, horen wij het centrum ook te transformeren tot dat wat we uit willen stralen.  Om die reden wil ik binnen nu en tien jaar op iedere straathoek spotlights, velours rode theaterdoeken aan de gevels, houten podiumplanken met een duidelijke stip op de grond, klassieke en moderne muziek  dat door de steegjes en straatjes galmt én overal moet gedanst worden. Dan is Tilburg Dansstad binnen de kortste keren de beste binnenstad van Nederland. Met of zonder verkiezingen.

Charlotte Backx
Freelance tekstschrijfster en journaliste

Eigenaar van Door Lotje Getikt
Facebook