Computerles op een geduldige manier gebracht

”Op een heel geduldige manier leerde ik vandaag hoe ik online reparatieverzoeken bij WonenBreburg regel”, vertelt mevrouw Van Lier enthousiast. Voor huurders zoals zij heeft WonenBreburg in samenwerking met Stichting Laat je iets wijsmaken gratis computerlessen georganiseerd. Zo krijgen ouderen wat hulp in de digitale wereld en kunnen ze huurderszaken na vandaag zelf online regelen.

Een beetje geduld
”Zo’n gratis computerles is zeer zinvol”, vindt mevrouw van Lier. ”Vroeger legde mijn kleindochter mij alles uit. Zo schreef ze stapsgewijs op hoe ik mijn telefoon moest gebruiken en installeerde ze Facebook en Skype op mijn computer. Maar nu ze er zelf zo snel mee is, houd ik het niet meer bij. Ach, ik herken het van mezelf: wanneer ik vroeger mijn kinderen leerde naaien had ik de steek al gemaakt voor ik het kon uitleggen.”

Jacco Veldhuisen van Stichting Laat je iets wijsmaken, onderstreept wat mevrouw van Lier zegt. ”Kleinkinderen zijn vaak ongeduldig. Zij voeren de handelingen dagelijks tientallen keren uit en begrijpen daardoor niet zo goed waarom opa of oma het niet meteen oppikt. Bij deze gratis computerlessen lopen stagiaires rond die Sociaal Cultureel Werker studeren en alle tijd hebben om uitgebreid naast de computer te zitten en iedere online stap door te nemen. Desnoods meerdere keren.”

Leergierige ouderen

Naast het regelen van online zaken op de website van WonenBreburg en woninginzicht.nl, dient deze middag ook als inloopspreekuur voor huurders die meer willen weten over het gebruik van Facebook, Twitter en de mobiele telefoon. Mevrouw van Lier was al bevriend met haar kleindochter op Facebook sinds die stage ging lopen op Aruba en volgt nu ook WonenBreburg voor de laatste nieuwtjes.

Meneer van Herpen, eveneens huurder bij WonenBreburg en geïnteresseerd in de computerles, gebruikt vanaf nu zijn mobiele telefoon zegt hij toe. ”Mijn dochter vindt dat ik slecht bereikbaar ben. Deze telefoon heb ik al jaren, maar nooit gebruikt. Ik heb me laten uitleggen hoe ik moet bellen en opnemen. Sms’en is misschien nog iets voor een later moment, dat heb je niet per se nodig wanneer je met een lekke band op de Besterd staat.”

computerles-wonenbreburg-2

Volgende computerles

Aan het eind van het jaar organiseert WonenBreburg opnieuw gratis computerlessen. De datum is nog niet bekend, inschrijven kan al wel. Mevrouw van Lier denkt ook dan wat op te steken, maar eerst schrijft ze ons internetadres voor vrijdag op, want ze wil haar interview natuurlijk wel teruglezen op Tilburg.com.