Conciërge Robert Martens: ‘Ik droomde altijd van een budgetkermis in Broekhoven’

robert martens

Hij is al jaar tien jaar conciërge op het Koning Willem II College en is initiator van de budgetkermis: trotse Tilburger/Broekhovenaar Robert Martens. Zijn doel in het leven: meer aandacht voor minderbedeelden in onze samenleving.

Foto’s: Martine van der Moolen (Drawinglight)

“Ik ben eigenlijk helemaal niet van de interviews,” begint Robert. “Ik hoef niet op de voorgrond te staan. Laat mij op de achtergrond maar een beetje rommelen.” Toch vindt Robert het belangrijk om aan een aantal interviews mee te werken. “Zeker met het oog op de budgetkermis op ’t Laar vind ik het belangrijk dat hier veel aandacht voor komt.”

Betaalbare kermis voor iedereen

Als Robert klaar is met zijn werk op school, rijdt hij naar huis en is hij bezig met van alles en nog wat te organiseren. Zo ook de budgetkermis die vorig jaar voor het eerst op Stappegoor neerstreek. “Vanaf kleins af aan ben ik al kermis-minded. Broekhoven, de wijk waar ik al heel mijn leven woon, staat namelijk altijd al in het teken van de kermis. De attracties en de mensen hebben me altijd geïnteresseerd. Mijn droom was altijd om een kermis in Broekhoven te organiseren.”

Dat lukte niet vanwege ruimtegebrek in de wijk en dus week de eerste editie van de budgetkermis vorig jaar uit naar Stappegoor. Omdat hier momenteel flink wordt gebouwd, strijkt de familie budgetkermis van 9 t/m 16 mei 2018 op ’t Laar neer. Een week lang kunnen de mensen hier genieten van een kermis met 35 attracties en lage ritprijzen. “Mijn hart zegt dat ik me in moet zetten voor minderbedeelden. Agge niks hebt, dan kunde niks. Ook die mensen hebben recht om iets leuks te doen. Ik dacht: waarom kunnen ze in Best wel een betaalbare kermis organiseren? Ik wil dat hier ook!”

robert martens

De hort op

De budgetkermis wordt volledig op vrijwillige basis gedraaid door Robert Martens en zijn partner in crime Frank Vale. “Ik organiseer van alles om geld op te halen, stap binnen bij verschillende bedrijven om mijn verhaal te doen en praat veel met mensen. Zo verzamel ik middelen om deze kermis mogelijk te maken voor iedereen en met name de kinderen.”

“Als ik ergens binnenstap, zijn de reacties altijd super positief. Iedereen staat ervan versteld dat een bewoner uit Broekhoven hier zijn nek voor uitsteekt. Heel veel partijen doen een duit in het zakje om deze kermis mogelijk te maken.” Door deze inspanningen is het ook dit jaar weer mogelijk om de kermis af te sluiten met professioneel vuurwerk.

Nieuw op de budgetkermis

Buiten de verhuizing naar ’t Laar, veranderen er nog een aantal zaken op de budgetkermis. “We hebben een samenwerking met Het Vergeten Kind en kunnen 400 kinderen die in een arm milieu leven gratis een dagje kermis aanbieden.” En nogmaals benadrukt Robert dat iedereen terecht kan op de budgetkermis. “Vorig jaar waren er een aantal attracties met iets te hoge ritprijzen. Nu vragen de grote attracties echt maximaal €2,50 en is de maximumprijs van kinderattracties €1,80.”

Dit jaar komen er nieuwe attracties naar ’t Laar en zijn er verschillende themadagen. “Op Moederdag krijgen alle moeders een leuke attentie en organiseren we ook een rommelmarkt. We willen ook iets doen voor de ouderen in het verzorgingstehuis naast het kermisterrein. Zij zijn allemaal van harte welkom en krijgen een gratis oliebol. Op woensdag 9 mei komt Willem II mascotte Kingo langs voor de kinderen.”

Voor altijd Broekhoven

Even terug naar de achtergrond van Robert. De 49-jarige Tilburger woont al zijn hele leven in Broekhoven en wil hier nooit meer weg. “De mensen kennen elkaar. Als er iets is, staan de mensen hier naast elkaar. De mensen in Broekhoven kijken naar elkaar om. Als ik in een andere stad ben, ben ik blij dat ik mijn eigen stekkie heb.”

De wijk heeft van oudsher een redelijk negatief imago. Dat wuift Robert weg. “Dat is een imago van buitenaf. Voor mij is iedereen hetzelfde. Of je nu uit de Blaak komt of uit Broekhoven en of je nu allochtoon of autochtoon bent; iedereen is hetzelfde.”

In Tilburg is Robert thuis. “Ik kom graag op de markt en help ook graag mee op de markt. Nergens doe je zoveel mensenkennis op als op de markt. Ik kom er iedere zaterdag.” En de Tilburgse kermis natuurlijk. “Ik kom er iedere dag en vind het fantastisch. Maar toch hoor ik ook vaak van Broekhovenaren dat de kermis enorm duur is. Toen ontstond bij mij het idee om een budgetkermis te organiseren.”

Betrokken conciërge

Iedereen die de afgelopen tien jaar op het Koning Willem II College op school heeft gezeten, kent Robert de conciërge. “Als conciërge vind ik het belangrijk dat kinderen zichzelf hier op school prettig en veilig voelen. Als een kind zich goed voelt, voelen de ouders zich goed en ik ook. Kinderen zoeken mij ook graag op. Hoe dat komt? Geen idee! Ik ben misschien iets makkelijker. Wat je geeft, krijg je terug.”

Natuurlijk halen de scholieren ook regelmatig kattenkwaad en geintjes uit. “Dat hoort erbij. Ik ben zelf ook jong geweest. Als het netjes en correct blijft, kan ik er wel om lachen.” Leerlingen van de school in Tilburg zuid hoeven voorlopig niet te vrezen dat Robert de school verlaat. “Als het aan mij ligt, blijft ik hier nog lang werken.”

Trots op Tilburg

In de rubriek ‘Trots’ lichten we in samenwerking met Citymarketing Tilburg maandelijks trotse inwoners van Tilburg uit. Zo spraken we eerder met Tilburger Sjef van der Klein die is genomineerd voor de titel Sociaal Werker van het Jaar, Willem II supporter John Mouthaan en Tilburg Trappers icoon Diederick Hagemeijer.