Op woensdag 18 november organiseert de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg het congres ‘De klank van het fragiele’ met en over de Zuid-Afrikaanse schrijfster Marlene van Niekerk. Hoogleraren van binnen en buiten de UvT bespreken onder meer de breekbaarheid van de personages in haar werk en prof. dr. Odile Heynders gaat met haar in gesprek.
De romans van de Zuid Afrikaanse schrijver Marlene Van Niekerk spelen zich af in grensgebieden. Op de rand van leven en dood, van werkelijkheid en verbeelding. Drie romans, Triomf, Agaat en Memorandum, thematiseren hoe mensen in grensgebieden houvast hebben aan gewoontes, aan elkaar en anderen, aan kennis en taal. Van Niekerks personages zijn kwetsbaar en beschikken tegelijkertijd over onverbiddelijkheid. Ze zijn weerbarstig en grotesk en juist daarom overtuigend. Met haar beschrijving van het menselijk leven op microniveau stelt Van Niekerk ook grotere politieke ontwikkelingen ter discussie.
Tijdens het congres ‘De klank van het fragiele’ bespreken vier hoogleraren het werk van Marlene van Niekerk. Zo gaat Annelies van Heijst (Universiteit van Tilburg) vanuit een zorgethisch perspectief in op brekende en gebroken personages in Agaat. Geert Buelens (Universiteit Utrecht) plaatst enkele ideeën rond het werk van Marlene van Niekerk in de context van de Engelstalige en Afrikaanstalige literatuur in de jaren ‘60 en ‘70 en Jaap Goedegebuure (Universiteit Leiden) bespreekt Van Niekerks personages en hun isolement. Luc Renders (Universiteit Hasselt, België) stelt Memorandum aan de orde (inclusief de schilderijen van wijlen Adriaan van ZyL), waarna hoogleraar Odile Heynders (UvT) een tweegesprek voert met de schrijfster.
Een dag later, op donderdag 19 november, ontvangt Marlene van Niekerk een eredoctoraat van de Universiteit van Tilburg tijdens de viering van de 82e Dies Natalis van de universiteit.
Marlene van Niekerk (1954) studeerde filosofie en literatuurwetenschap aan diverse universiteiten in Zuid-Afrika en Europa. Ze debuteerde met Die vrou wat haar verkyker vergeet het (1992). Voor Triomf (1994) ontving ze diverse prestigieuze prijzen, waaronder in 1995 de Nomaprijs voor het beste boek van het Afrikaanse continent. Agaat (2004) won in 2007 o.a. de Hertzog Prize for Prose en de C.L. Engelbrecht Prize for Literature, en stond in 2008 bij Booktrust (Londen) op de shortlist van de Independent Foreign Fiction Prize.