ContourdeTwern en KBO Tilburg gaan samenwerken

samenwerkingsovereenkomst

ContourdeTwern en KBO Tilburg hebben op maandagochtend 26 september een samenwerkingsovereenkomst ondertekend in wijkcentrum De Ypelaer.

Enkele afspraken zijn dat KBO-afdelingen gebruik kunnen maken van het vrijwilligersondersteu-ningsaanbod van ContourdeTwern en – onder vooraf besproken voorwaarden – van de ruimtelijke faciliteiten van ContourdeTwern.

ContourdeTwern en KBO Tilburg hebben elkaar veel te bieden: een groot bereik aan (potentieel kwetsbare) ouderen, vrijwilligers en vrijwilligersbegeleiding, mantel-zorgondersteuning, financiële dienstverlening, ontmoetingsfaciliteiten, signaleringsfuncties en ontspanningsmogelijkheden. De samenwerkingsafspraken lopen van 1 juli 2016 tot en met 31 december 2018.

“Iedereen telt mee, iedereen doet mee”

ContourdeTwern heeft als motto “iedereen telt mee, iedereen doet mee”, zegt directeur/bestuurder Gon Mevis van ContourdeTwern. ‘Dat bedoelen we letterlijk. Daarbij zijn we gericht op degenen voor wie meedoen niet vanzelfsprekend is, dus ook voor een deel van de ouderen. Als KBO en ContourdeTwern hierbij samenwerken, kunnen we nog meer bereiken. Ik zie KBO als een belangrijke organisatie, die de ouder wordende mens ondersteuning biedt, zowel degene die kwetsbaar is als degene die nog volop actief is en in het leven staat. KBO is een vaste waarde, vergroot het welzijn van mensen en is goed voor de vitaliteit van de stad, zeker in een tijd waarin mensen steeds langer zelfstandig blijven wonen, tot op hoge leeftijd.” ContourdeTwern kan op individueel niveau mensen ondersteunen. Mevis: “We kunnen vrijwilligers en mantelzorgers ondersteunen, ontmoeting faciliteren, maar ook KBO-afdelingen die een concrete ondersteuningsvraag hebben, kunnen we zo nodig bijstaan.”

Ontmoeten en verbinden

“Ontmoeten en verbinden: dat zijn twee zaken waarbij de KBO van grote waarde kan zijn”, onderstreept voorzitter Els Aarts van KBO Tilburg. “Daardoor leveren we een grote bijdrage aan de bestrijding van eenzaamheid onder ouderen. Onze vrijwilligers doen dat met grote inzet. Onze activiteiten in buurten en wijken zorgen ervoor dat ouderen actief blijven meedoen en bevorderen de saamhorigheid. Verder hebben we een belangrijke informatiefunctie en organiseren we themabijeenkomsten over bijvoorbeeld de Wmo, gezondheid enzovoorts. Ook signaleren we zaken die we bij de gemeente aankaarten. Het is belangrijk dat we samenwerken met ContourdeTwern op verschillende gebieden. Bijvoorbeeld als het gaat om het beheer van de multifunctionele accommodaties, maar ook over de belastinghulpen en de ouderenadviseurs.”

Volgens Aarts heeft KBO voortdurend behoefte aan (jonge) senioren die zich als vrijwilliger beschikbaar willen stellen en daarmee ook hun talenten benutten in hun eigen wijk. “Denk daarbij aan het besturen van een afdeling, het uitzetten, organiseren en begeleiden van activiteiten en bezoeken aan huis.”