ContourdeTwern sluit tijdelijk de deuren, maar blijft present

Deuren

Nu het coronavirus eenieder dwingt tot sociaal afstand houden, is ContourdeTwern extra alert op dreigend isolement van ouderen en kwetsbare personen. Waar de welzijnsorganisatie normaal gesproken voornamelijk werkt via persoonlijk contact, is dat op dit moment lastig of zelfs onverstandig. Daarom zet ContourdeTwern nu in op present blijven, op afstand, door gebruik van telefoon en digitale middelen.

In samenspraak met GGD en Thebe

Er is uiteraard goed overleg met de medegebruikers van de centra, zoals bijvoorbeeld bibliotheken, kinderopvangorganisaties en prikposten over toegang tot de locatie voor hun medewerkers en klanten. Daarnaast is ContourdeTwern druk bezig met het inrichten van nieuwe dienstverlening op afstand. Onder andere in samenspraak met de GGD en Thebe. Dan gaat het bijvoorbeeld om het telefonisch benaderen van vaste bezoekers van de centra, of andere mensen die eenzaam of hulpbehoevend zijn of die binnen moeten blijven omdat ze ziek zijn, al dan niet als gevolg van besmetting met het coronavirus. Medewerkers kunnen in zo’n telefoongesprek een inschatting gaan maken welke hulp of ondersteuning nodig is en dit vervolgens gaan regelen. Dat kan zo eenvoudig zijn als het maken van een praatje, maar ook het doen van boodschappen. Via website en sociale media houdt de ContourdeTwern iedereen op de hoogte van de nieuwe diensten.

AdviesPunt telefonisch en per mail bereikbaar

Het AdviesPunt, normaal gesproken benaderbaar voor inwoners van Tilburg voor onder andere hulp en verwijzing, blijft opengesteld als centraal meldpunt voor inwoners uit alle zestien werkgebieden van ContourdeTwern. Mensen die door de oproep om thuis te blijven voor problemen komen te staan, die ze niet opgelost krijgen met hulp van bijvoorbeeld buren of familie, kunnen bellen. Medewerkers kijken dan wat de organisatie zelf kan betekenen of zoeken uit waar bellers voor hulp terecht kunnen. Het AdviesPunt is op werkdagen telefonisch bereikbaar op (013) 549 86 46, of per mail op adviespunt@contourdetwern.nl.

R-Newt vooral online present

Het jongerenwerk van ContourdeTwern, R-Newt, wil voorkomen dat jeugd en jongeren die de hele dag thuis zijn zich gaan vervelen. De organisatie richt zich daarbij niet alleen op het voorkomen van overlast, maar focust vooral op het bieden van leuke activiteiten. Er wordt volop nagedacht hoe dit online kan worden ingericht, nu fysieke ontmoeting afgeraden wordt. Daarnaast blijven jongerenwerkers – zo veel mogelijk digitaal en telefonisch – bereikbaar voor jongeren met een hulpvraag.

Motto is en blijft ‘Nooit alleen’

Er is ook veel belangstelling van bewoners die wat voor hun medemensen willen betekenen. Gon Mevis, bestuurder-directeur van ContourdeTwern: “We zijn erg blij met al die vrijwilligers die zich aanbieden. Zij laten eens te meer zien hoe waardevol en aansprekend ons motto ‘Nooit alleen’ is. We zijn nu aan het inventariseren hoe en waar we deze mensen het beste kunnen inzetten, en ook hoe we kunnen zorgen dat vrijwilligers zichzelf niet onbewust in gevaar brengen of het virus helpen verspreiden. Mensen die mee willen helpen kunnen zich melden bij ons AdviesPunt, maar dan wel per mail op adviespunt@contourdetwern.nl. Zo voorkomen we overbelasting van de telefoonlijn en kunnen we bellende hulpvragers voorrang geven.”