Cool Bananas geopend in de binnenstad: ‘Originele, betaalbare cadeaus voor iedereen’

Een papieren lamp in de vorm van een olifant, vrolijke sokken, een IPA bierbrouwpakket, toffe muurdecoratie en nog veel meer. Het Dwaalgebied is sinds kort een schattig zaakje rijker: cadeauwinkel Cool Bananas. Een plek waar je terecht kunt voor originele, betaalbare cadeaus voor mannen, vrouwen én kinderen. Tijd voor een kijkje bij deze Tilburgse nieuwkomer! Wij spraken met de trotse eigenaren Frank en Malou.

“Eigenlijk verkopen wij alleen maar spullen die we zelf leuk vinden,” lacht Frank. “Als mensen hier binnenkomen zeggen ze vaak: je kunt wel zien dat jullie een gezinnetje hebben!” En dat is meer dan terecht. Met één blik in de winkel zie je al snel cadeautjes die leuk zijn voor een vriendin, een vader of voor een pasgeboren baby. “Ik denk dat dat ook wel onze kracht is.”

Amerikaanse straattaal

Maar eerst even terug naar het begin! Het jaar is 2017 en Frank en Malou besluiten om iets voor zichzelf te beginnen. Gewoon voor erbij. Naast hun drukke banen. Neef Sander wordt erbij betrokken en binnen de kortste keren is webshop Cool Bananas een feit. Een shop waar ze alleen maar spullen verkopen die ze zelf heel leuk vinden. “Bijvoorbeeld tegeltjes die we tegenkwamen in Lissabon en sokken uit een winkeltje in Nijmegen.”

Maar waar komt de naam Cool Bananas dan vandaan? Malou: “Tijdens een avond  brainstormen zijn de meest belachelijke namen voorbij gekomen, voordat we het allemaal eens waren met Cool Bananas. Dit betekent in Amerikaanse straattaal dat iets heel leuk/heel cool is. Wij hopen natuurlijk dat iedereen straks ook zo naar onze winkel kijkt! Daarnaast is het een lekker frisse naam en kan iedereen het makkelijk uitspreken, wat ook belangrijk is.”

Cool Bananas
De buitenkant van cadeauwinkel Cool Bananas

‘Timing is heel belangrijk’

De webshop blijkt een heel leuk project, maar toch blijft er iets kriebelen bij Frank en Malou. “Het is voor ons altijd een droom geweest om een eigen winkel te beginnen. Voordat we de knoop doorhakten in september, hebben we al een paar keer eerder op het punt gestaan om de stap te wagen. Maar timing is heel belangrijk.” Malou: “Dit was gewoon het perfecte moment. Het pand is betaalbaar, onze voorganger had de boel al verbouwd en voor Frank voelde het als het juiste moment om te stoppen met zijn baan. Toen we hoorden dat we de winkel konden overnemen, is het balletje héél snel gaan rollen!”

En dat Tilburg nog niet veel échte cadeauwinkels heeft, is natuurlijk mooi meegenomen. “Natuurlijk kun je voor cadeautjes op heel veel plekken in de stad terecht. Maar dat zijn dan vaak bijproducten en niet de main focus zoals bij ons. Ik denk dat wij daarom vrij uniek zijn in Tilburg.”

Unieke cadeautjes

En wat kun je dan precies verwachten bij Cool Bananas? “Hele leuke producten die je niet overal ziet. Wij hebben echt wel wat merken die je ook in andere winkels kunt vinden, maar ook een aantal die je nergens anders tegenkomt. En zéker niet in Tilburg! Dat geldt bijvoorbeeld voor de papieren lampen van OWL Paperlamps, de Portugese tegeltjes van Surrealejos en de geestige kaarten van het Ohh Deer.”

Frank: “Wat ons ook anders maakt, is dat je bij ons ook leuke producten voor mannen hebt. Ik vind het aanbod in Tilburg wat dat betreft wel wat eenzijdig. Je vindt weinig winkels waarin je als kerel iets leuks voor jezelf kunt vinden. Buiten kleding, schoenen en elektronica om dan. Bijna alle kleine schattige winkeltjes in Tilburg zijn gericht op vrouwen of kinderen. Maar bij ons kun je bijvoorbeeld ook terecht voor hele gave retro voetbalposters, gekke sokken en bierbrouwpakketten.”

Wat Frank en Malou ook nog graag kwijt willen, is dat je voor deze cadeaus absoluut niet de hoofdprijs hoeft te betalen. Malou: “We willen dat alle producten betaalbaar blijven. Dat mensen ook voor een bedrag van vijftien euro een héél leuk origineel cadeau kunnen kopen. Daar houden we met de inkoop van producten echt rekening mee.” Frank: “Al zullen er natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel zijn. Als de producten maar origineel zijn en in verhouding is met de kwaliteit.”

Cool Bananas
Een papieren lamp van OWL Paperlamps

‘We hebben het voor elkaar gekregen’

Voor de toekomst hopen Frank en Malou dat alle Tilburgers Cool Bananas echt op hun netvlies gaan krijgen. “Dat ze niet per ongeluk hier terechtkomen, maar dat ze vaker terugkomen voor een verjaardag, kraamvisite of housewarming. En aan ons dan de taak om ze ook die ‘volgende keer’ weer te verrassen met leuke nieuwe producten.”

Voor nu genieten ze vooral van het feit dat ze het gewoon voor elkaar hebben gekregen. “We hebben een extra huiskamer gekregen. Een plek waar je graag even binnen wandelt om te spieken. Een plek waar wij en hopelijk ook onze klanten zich altijd welkom voelen.”