Coronacrisis heeft invloed op online surfen, ook in Tilburg

De coronacrisis heeft op vele gebieden invloed gehad en één daarvan is het online surfen. Een van de meest opvallende toenames als het om online surfgedrag gaat, heeft betrekking op het online shoppen. Ook is er sprake geweest van een grote toename van online gedragingen die betrekking hebben op bezorging van boodschappen en bezorgmaaltijden. De coronacrisis heeft wat dat betreft mogelijkheden geboden aan bedrijven om zich op online diensten en producten te richten. Er zijn daardoor ook vele websites opgericht net als webshops. Ook nu nog zet deze trend zich voort met het vastleggen van een domeinnaam en oprichten van online platforms.

Bijdrage van en geschreven door: Lequal

Verandering in zoekgedrag
Er is eveneens een verandering in zoekgedrag geweest op het gebied van online surfen. Ook dat heeft weer te maken met de gevolgen van de coronacrisis. Het is bijvoorbeeld lange tijd niet mogelijk geweest om een vakantie naar het buitenland te boeken. Het zoekgedrag naar vakanties en vluchten is dan ook gedurende een lange periode afgenomen. Dat geldt eveneens voor het online zoekgedrag betreffende activiteiten en uitjes. Ook daar was lange tijd geen gelegenheid toe. Zodra er versoepelingen zijn, geldt echter dat het zoekgedrag ook weer verandert. Bijvoorbeeld als er groen licht wordt gegeven voor bezoeken aan dierentuinen en aan vakanties.

Verandering van gedrag
Indien er sprake is van onzekere tijden, zoals door de coronacrisis, verandert het gedrag van consumenten. Dat is onder meer te merken aan het online gedrag, zoals de toename van online bestellingen. Deze verandering is enerzijds ingegeven door noodzaak in verband met de tijd dat winkels gesloten waren. Anderzijds heeft dat met een veiligheidsaspect te maken, waardoor consumenten zich liever niet naar fysieke winkels begeven, maar online aankopen doen. Het is ook niet voor niets dat er bedrijven zijn die daarop zijn ingesprongen. Of dat er ondernemers zijn gestart om een gat in de markt te vinden. De online vindbaarheid speelt daarbij direct een grote rol net als de inhoud en vormgeving van de website. Een website builder is wat dat betreft populair onder ondernemers die niet over programmeerkennis beschikken.

Verandering in social media gebruik
De coronacrisis heeft in het kader van invloed op online surfgedrag eveneens effect gehad op social media gebruik. Dat heeft onder meer te maken met de tijd die iedereen thuis doorbracht. Social media zijn wat dat betreft om een deel van de vrije tijd aan te besteden, zoals het bekijken van filmpjes op TikTok.