Creatief brein Noortje van Venrooij over Tilburg: ‘De Tilburgers maken de stad’

Noortje

Ze is grafisch ontwerper, houdt zich bezig met social media bij Geestdrift, is druk met haar twee kinderen én heeft daarnaast ook nog tijd om Tilburg te verrassen met creatieve creaties. Noortje van Venrooij zit eigenlijk nooit stil. Ze is gek op de stad waar volgens haar alles en iedereen met elkaar praat. “Of je nu stukadoor of advocaat bent, het is hier veel belangrijker wie je bent dan wat je doet.”

Foto’s: Charlotte Kin

Noortje behoort tot de categorie Tilburgers die je overal tegenkomt. Of het nu in de bossen van de Oude Warande is, op het terras bij Villa Pastorie, op de tribune van Willem II of zwemmend in de Piushaven met haar kinderen. De geboren Loon op Zandse is het liefst overal. “Vroeger dacht ik nooit dat ik later in Tilburg zou wonen. Ik dacht: als ik kinderen krijg dan verhuis ik terug naar Loon op Zand. Maar nu wil ik hier nooit meer weg.”

‘Tilburg is een groot gezellig dorp’

Noortje groeit op in een creatief gezin, met ouders die naast het werken in hun interieurbouwbedrijf  het liefst hun tijd vullen met beeldhouwen, tekenen en boetseren. “En mijn broertje en ik deden dan overal aan mee.” Het is dan ook geen verrassing dat ze na de middelbare school naar Den Haag vertrekt om industrieel ontwerp te studeren. Hierna woont Noortje nog twee jaar in de hoofdstad om vervolgens voor een baan terug te keren naar Tilburg.

“Ik vind Tilburg één groot gezellig dorp qua mensen. Maar het heeft de kansen, het ruige en de creativiteit van een stad. Misschien is het ook wel omdat ik ben weggeweest dat ik nu zie hoe fijn Tilburg is. Ik begroet hier oude mensen en mensen lachen nog naar elkaar op straat. Ik vind dat heel mooi. Deze sfeer heeft er echt voor gezorgd dat ik niet meer terug hoef naar een dorp.”

Kunst voor iedereen

Naast Noortje zelf ken je misschien ook haar werk, waarmee ze het liefst een lach op ieders gezicht tovert. Zo is ze het creatieve brein achter Discodip, ontwierp ze de walvis entree voor het stadsstrand, organiseerde ze knuffelexpositie ‘Give me a Hug’ in NS16 en stond ze met een art expo op Paaspop. Maar hier houdt het allemaal nog niet op. Ook deze zomer gaat ze, samen met Bas Horsten, Tilburg verrassen met een (gratis) tentoonstelling op de kermis: De Jaozeetie! Bezoekers maken hier kennis met legendarische voorwerpen uit de Tilburgse geschiedenis. “Zoals de tas van Rooie Stien of de laatste adem van Koning Willem II.”

De rode draad in al haar projecten is de toegankelijkheid voor een grote doelgroep. “Ik wil dat heel veel mensen plezier beleven aan de exposities. En dan ook écht iedereen, dus niet alleen een klein groepje mensen dat van kunst houdt.”

Noortje

‘Alles door elkaar’

Een van de leukste dingen aan Tilburg vindt Noortje dan ook dat Tilburg zo weinig ‘groepjes’ kent. “Ik ging ooit carnaval vieren in Den Bosch, waar mensen altijd zeggen dat iedereen gelijk is omdat ze allemaal een kiel dragen. Ik liep een kroeg in en zag daar een groepje bekakte types, een groepje jongeren en dan weer een hele andere groep. Maar als je bij ons kijkt naar de Korte Heuvel dan staat alles en iedereen door elkaar. Het maakt niet uit wat je doet, hoeveel geld je verdient. En dat vind ik zo typisch Tilburg.”

“Ik denk hierbij ook meteen aan Willem II. Misschien worden we wel nooit kampioen, maar iedereen komt daar voor z’n clubje. Die liefde en trotse sfeer die daar hangt, dat vind ik echt Tilburgs. En dan vooral d’n Beitel. Ook daar staat weer alles en iedereen door elkaar. Daar kan ik echt van genieten.”

‘Wij maken het zelf hier’

“Wij hebben ook niet dat hele trotse zoals ze dat in Breda en ’s Hertogenbosch wat meer hebben. Ik weet niet zo goed waardoor dat komt, misschien omdat Tilburg van oorsprong een arbeidersstad is. Wij hebben ook geen mooi oud stadscentrum zoals in Breda, waar zij zo trots op zijn. Wij maken het zelf hier. De Tilburgers maken de stad. Wij zijn ook op een hele andere manier trots. Zij zijn trots op hoe hun stad eruit ziet, wij zijn trots op hoe wij het met z’n allen doen.”

Tilburg is voor jong en oud

“Tilburg is een stad die niet alleen leuk is voor jonge mensen, het is leuk voor iedereen. Kijk naar mijn ouders bijvoorbeeld. Zij zijn verhuisd van Loon op Zand naar de Piushaven, terwijl ze echt verknocht aan hun dorp waren. Zij hadden vroeger nooit verwacht dat ze zouden verhuizen, maar hebben het hartstikke naar hun zin. Maar ook voor kinderen is Tilburg geweldig om op te groeien. Na school even zwemmen in de Piushaven, ’s avonds naar Intermezzo voor een ijsje, kleine festivalletjes, picknicken in het Stadspark. Zij genieten daar ook van.”

Natuurlijk heeft Noortje zelf ook haar Tilburgse favorieten. “De Pont is echt een van mijn lievelingsplekken, daar ga ik zeker een of twee keer per maand naartoe. Je hebt daar een schilderij van Jan Andriessen en die noem ik de regenboog. Het is een verloop van kleuren waar ik soms wel een kwartier naar kan kijken. Verder vind ik het heerlijk om te wandelen bij de Oude Warande en ben ik gek op horecatentjes zoals Bargús, Villa Pastorie, Burgemeester Jansen en The Living.  Wat ik ook leuk vind is ‘t Buitenbeentje. Goedkope biertjes en iedereen praat met elkaar. Geweldig!”

‘Ik hou van de diversiteit’

Over de vraag of Noortje zichzelf ooit nog ergens anders ziet wonen dan de binnenstad van Tilburg hoeft ze niet lang na te denken. “Uit de binnenstad ga ik nooit meer weg. Ik vind het zo leuk dat ik hier tussen allemaal verschillende mensen woon. Twee deuren verder woont Gummbah de striptekenaar, daarnaast een architect, dan weer een ouder stel en tegenover zit een studentenhuis. En we hebben het gezellig met elkaar. Ik hou van de diversiteit.”

Trots op Tilburg

In de rubriek ‘Trots’ lichten we maandelijks trotse inwoners van Tilburg uit. Zo spraken we eerder met Tilburger Sjef van der Klein, Willem II supporter John Mouthaan, Trappers icoon Diederick Hagemeijer, conciërge Robert Martens en juf Eefje Mommers.