Creatieve Werkplaats voor mensen met dementie: nog plaats voor enkele deelnemers!

Sinds mei 2014 zijn de deuren van de Creatieve Werkplaats voor mensen met dementie aan het Wilhelminapark in Tilburg geopend. Een initiatief van Alzheimer Nederland afdeling Midden-Brabant. Elke donderdag komen daar mensen met dementie of geheugenklachten met hun mantelzorger (partner of begeleider, vriend of vriendin), om zich in een gezellige sfeer bezig te houden met verschillende creatieve activiteiten.

Deze activiteiten worden afgestemd op de individuele wensen en mogelijkheden. Zo wordt er volop geschilderd, gewerkt met keramiek, met mozaïek of bijvoorbeeld met speksteen. Betrokken vrijwilligers van Alzheimer Midden-Brabant bieden begeleiding bij de uitvoering van de activiteiten en  ondersteuning bij de creatieve ontwikkeling.

Ook de mantelzorgers/begeleiders maken hun eigen werkstuk. De Creatieve Werkplaats komt daarmee tegemoet aan de behoefte van mantelzorgers aan activiteiten waar zij, samen met hun naaste die dementie heeft, plezier en voldoening aan kunnen beleven. Tegelijkertijd is er de mogelijkheid om met andere mantelzorgers ervaringen uit te wisselen.

Met dit initiatief wordt ook ingespeeld op de veranderingen en bezuinigingen in de zorg, die  met ingang van 2015 zullen plaatsvinden. Dagbesteding zal dan voor veel kwetsbare ouderen niet langer toegankelijk zijn.

De Creatieve Werkplaats is vooral een veilige en laagdrempelige omgeving, waar het plezier van het samenzijn en de gezelligheid voorop staat. Kunst wordt hierbij als middel ingezet om je te uiten en met anderen in contact te komen.

Bij de Creatieve Werkplaats zijn nog enkele plaatsen vrij voor mensen met dementie en hun mantelzorger. Voor deelname aan de activiteiten van de Werkplaats is geen diagnose nodig. De kosten per deelnemer zijn 4 euro. Koffie en basismaterialen als papier, potloden, penselen, verf en klei zijn bij de prijs inbegrepen. Voor de meer kostbare materialen wordt een bijdrage gevraagd.

Voor meer informatie of aanmeldingen: Alzheimer Nederland, Afdeling Midden-Brabant, Korvelplein 60, 5025 JS  Tilburg, 013-4691075