Crowdfunding: Emma (25) kreeg een herseninfarct en wil haar (sociale) leven terug

crowdfundactie

Emma kreeg op haar 23ste een herseninfarct en moest opnieuw leren lopen en schrijven. Na een intensief revalidatietraject is ze in Nederland ‘uitbehandeld’ en is de realiteit keihard; niets is meer zoals het was. Alles wat voor een 25-jarige normaal is, is voor haar niet vanzelfsprekend. Maar Emma kennende gaat ze niet bij de pakken neerzitten. Onlangs stuitte ze op een baanbrekende behandeling in Utah (Amerika). De resultaten zijn veelbelovend en deze kans grijpt ze dan ook met beide handen aan. De behandeling wordt helaas niet vergoed in Nederland, dus is haar zus een crowdfunding gestart om deze te bekostigen. 

‘Mijn hoofd leek wel 1.000 kilo te wegen’

Emma had haar leven goed voor elkaar. Een leuke baan, lieve familie, veel vriendinnen en samen met haar vriend Ivo had ze net een huis gekocht. Maar op 18 januari 2018 draaide haar leven op een borrel van haar werk 180 graden om. Wat begon als een gezellige avond sloeg al snel om in angst en paniek. Opeens voelde Emma zich duizelig, ze kon bijna niet meer lopen, kreeg haar arm niet meer omhoog en haar mond begon te prikkelen. Samen met een collega liep ze naar buiten. Daar begon ze over te geven. Haar gedachten gingen naar de mensen om haar heen. ‘Het hele bedrijf staart me aan. Loop ik raar? Ik lijk wel stomdronken’. Emma probeerde haar collega’s ervan te overtuigen dat ze echt niet te veel gedronken had. Ze kon zich toch niet zo slecht voelen na twee biertjes?. ‘Hoe drukker ik me maakte, hoe uitgeputter ik raakte. Mijn hoofd leek wel 1.000 kilo te wegen’.

Verkeerde inschatting ambulancebroeder

Haar collega’s sloegen alarm en belden 112. Al snel zat er een ambulancebroeder voor Emma’s neus. Met een lampje scheen hij in haar ogen, prikte haar bloedsuiker en mat haar bloeddruk. De testen zagen er goed uit en de klachten waren volgens hem te wijten aan de drank. De ambulancebroeder wuifde alles wat Emma zei weg en vertelde haar dat ze moest ontnuchteren. Verkeerde conclusie. De volgende ochtend waren de symptomen niet verdwenen. Haar moeder bracht haar naar het ziekenhuis, waar een CT-scan werd gemaakt. Al snel bleek dat Emma tijdens de Nieuwjaarsborrel op haar werk een herseninfarct had gehad. Haar leven stond compleet op z’n kop.

Confronterend

Na een intensief revalidatietraject is Emma in Nederland uitbehandeld. Doordeweeks lijkt haar leven redelijk normaal. Ze is weer 32 uur per week aan het werk, maar na het werk moet ze een verplicht middagdutje doen om haar dag vol te kunnen maken. In het weekend gaan haar vriendinnen naar feestjes en festivals. Dat gaat voor Emma niet meer. ‘Mijn vriendinnen plannen dan speciaal voor mij een lunch. Super lief, maar ik zou ook graag weer eens op stap of naar een festival gaan’. Voor zo’n lunch plant Emma haar hele weekend vrij. ‘Ik weeg al mijn afspraken tegen elkaar af’. Het komt regelmatig voor dat ze afspraken afbelt, omdat ze er de energie niet voor heeft. ‘Soms voel ik me schuldig, naar mijn vriend en vriendinnen. Ik kan er niet voor hen zijn zoals zij er voor mij zijn.’

Baanbrekende behandeling

Nu heeft een baanbrekende behandeling in Utah (Amerika) aan de bel getrokken. Ze helpen daar de klachten die je hebt overgehouden aan je letsel een stuk te verminderen. Zo’n 200 Nederlanders gingen Emma al voor en hebben hun onbezorgde leven terug. Zij staan inmiddels alweer een heel weekend op een festival. ‘Daar wil ik voor gaan’.

Inzamelingsactie

De behandeling van Emma kost zo’n €15.000. Om dit te kunnen bekostigen is haar zus een crowdfunding gestart. Inmiddels is er al ruim €8.500 opgehaald. Omdat er nog veel geld nodig is, zijn haar vriendinnen een ‘tikkie actie’ gestart. Hoe het werkt? Mensen kunnen digitaal hun schoen zetten voor €2,50. Ze maken daarmee kans op een Sinterklaasprijs. De volledige opbrengst gaat naar de crowdfunding. Op de eerste dag hebben al meer dan 90 mensen hun virtuele schoen gezet om Emma te steunen.

Ook Linda en Libelle deelden het verhaal van Emma. Speciaal voor lotgenoten is ze ook bezig met het schrijven van een boek, maar voordat deze uitkomt, deelt ze haar ervaringen in een blog. Deze lees je op www.mijnbloedstollendeleven.nl.