Crowdfunding financiert eerste kunstproject tilburgvoorcultuur.nl

Je eigen kunst- of cultuurproject realiseren met behulp van crowdfunding: Het is de organisatie achter literair festival TiLT, gelukt. Een primeur: van alle projecten op www.tilburgvoorcultuur.nl ziet 'hét nationale slotfeest van de Boekenweek', na een nek-aan-nek-race met Human Rights Tattoo, als eerste haar culturele ambities gerealiseerd door middel van donaties van publiek, bedrijfsleven en gemeente.

Team TiLT boorde meerdere kanalen aan. Niet alleen genereerde de club in sociale netwerken bekendheid en betrokkenheid voor haar festival, ook grote sponsoren werden benaderd en eigen initiatieven ontplooid. Zo werden zondag 24 maart tijdens het Cultureel Café nog meer mensen verleid om te doneren. Dat bleek zo succesvol dat daarmee de 100% van het benodigde budget werd gehaald. “Het was hard werken. Cultuur financieren met minder of zonder subsidies of eigen geld, vergt constant andere manieren van denken. We zijn erg dankbaar voor het vertrouwen van onze fans. En heel blij dat we nu ook echt zijn geslaagd”, aldus Sanne Swinkels, publiciteit TiLT.

TiLT, kort voor Tilburg Literatuur & Theater, omschrijft zichzelf als ‘hét landelijke Boekenbal voor Lezers’ en werkt samen met de CPNB. Dit grote feest valt samen met het 100-jarig bestaan van de Bibliotheek Midden-Brabant en de Tilburgse festiviteiten rond Het Jaar 013. Meer informatie is te vinden op www.tilt.nu. 

Jan Gevers (voorzitter): “We zijn als Cultuurfonds Tilburg enorm trots op zoveel creatief ondernemerschap. Dat de mensen achter TiLT zo snel geslaagd zijn in volledige financiering door middel van crowdfunding, verdient een groot compliment. Als je er als kunstenaar zo aan trekt, dan werkt het.” tilburgvoorcultuur.nl is het onlangs gelanceerde crowdfundingplatform waarop artiesten geld ophalen voor hun eigen kunst- en cultuurprojecten. Die projecten dragen bij aan Tilburg als bruisende cultuurstad, in tijden dat de overheid zuinig moet zijn op haar geld. tilburgvoorcultuur is een initiatief van het Cultuurfonds Tilburg, opgezet door Tilburgse ondernemers en de gemeente Tilburg als strategische partner.