Cursusseizoen 2014-2015 in Regionaal Archief Tilburg

podcaststem

Hoe doe je historisch onderzoek naar je eigen familie of woonomgeving? Hoe leer je oud schrift? Regionaal Archief Tilburg biedt daarvoor cursussen aan: onderzoek je woonomgeving, oud schrift en familiegeschiedenis.

Het lesmateriaal wordt grotendeels via een digitale leeromgeving aangeboden. De cursus familiegeschiedenis vindt vrijwel volledig via de website plaats. Voor deelname aan de cursussen is het dan ook nodig dat je over digitale vaardigheden beschikt.

Oud Schrift voor beginners
Wie historisch onderzoek doet, krijgt – naarmate je verder teruggaat in de tijd – te maken met handgeschreven documenten en afwijkend taalgebruik. In deze beginnerscursus leer je vaardigheden om die handschriften te lezen en begrijpen.

6 bijeenkomsten van oktober tot en met december 2014
woensdagmiddag 14.00 tot 16.00 uur

Familiegeschiedenis (i.s.m. Brabants Historisch Informatie Centrum)
Een van je familieleden is startpunt voor onderzoek. Als eindwerkstuk schrijf je een verhaal daarover. In deze cursus leer je zoeken in diverse historische bronnen. De opdrachten, instructie en terugkoppeling zijn digitaal. Je krijgt online feedback op je opdrachten van docenten én medecursisten. Je ontmoet ze tijdens drie bijeenkomsten.

3 bijeenkomsten op zaterdagochtend van november 2014 tot en met maart 2015

Onderzoek je woonomgeving
Wanneer is mijn huis gebouwd? Wie woonden er? Heeft er al eerder iets op deze plek gestaan? Hoe zag de omgeving er vroeger uit? Op deze vragen vind je een antwoord aan de hand van o.a. het bouwarchief, het kadaster, het bevolkingsregister en notariële archieven.

4 bijeenkomsten van februari tot en met maart 2015
donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur

De locatie is, tenzij anders vermeld, Kazernehof 75, 5017 EV in Tilburg

Voor meer informatie en aanmelden ga je naar www.regionaalarchieftilburg.nl > educatie > cursussen.

Regionaal Archief Tilburg bewaart de historische gegevens van Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Drimmelen, Geertruidenberg, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Oosterhout, Tilburg en Waterschap de Dongestroom.