Damian van Campus013 wint voorleeswedstrijd Read2Me en bezorgt de hele jury kippenvel

Bibliotheek Midden Brabant

Read2Me! is dé jaarlijkse voorleeswedstrijd voor brugklassers. Wegens corona is er dit schooljaar helaas geen landelijke finale, maar in de Bibliotheek Wagnerplein vond dinsdagavond 29 juni wél een spannende regionale strijd plaats. Voorleeskampioenen van vier middelbare scholen uit de regio namen het daar tegen elkaar op. Damian Kieboom, leerling van Campus013, kwam als winnaar uit de bus en mag zich nu een jaar lang Voorleeskampioen van Midden-Brabant noemen.

Winnaar Damian las voor uit het boek De jongen in de gestreepte pyjama van schrijver John Boyne. Hij bracht de beide hoofdpersonen tot leven door zijn tempo, mooie toon en stemgebruik. De hele zaal zat ademloos te luisteren naar dit prachtig gekozen, spannende fragment. Achteraf zei de jury unaniem dat ze er kippenvel van kregen.

Ook Emilie van den Nouweland, Damians docent Nederlands van Campus013, was trots: “In de klas en één op één hadden we al veel geoefend, maar nu ik Damian op die grote voorleesstoel zag zitten en hem zo prachtig hoorde voorlezen, schoten de tranen toch even in mijn ogen.” Het oorlogsverhaal De jongen in de gestreepte pyjama las Van den Nouweland eerder dit schooljaar met de hele klas. Het boek greep Damian direct. “Hij kon zich zo inleven in het verhaal, dat ‘ie als vanzelf al veel intonatie en emotie in zijn stem legde.”

Een bijzondere wedstrijd: ‘De kroon op ons werk’

De Bibliotheek Midden-Brabant vond het belangrijk om de regionale finale door te laten gaan, ondanks de coronabeperkingen. De Bibliotheek heeft grote waardering voor het feit dat de scholen afgelopen schooljaar toch kans zagen om met Read2Me aan de slag te gaan.

Docent Nederlands Leonne Janssen van Campus013: “Damian hier vanavond op het podium zien is de kroon op ons werk, omdat we als school lezen echt als speerpunt hebben. En dat begint met voorlezen: een enthousiaste docent kan daarmee echt nieuwe werelden openen voor kinderen.”
In de periode van afstandsonderwijs was het lastiger om leerlingen aan het lezen te krijgen; leerlingen konden toen bijvoorbeeld geen gebruikmaken van de mediatheekcollectie op school. Van den Nouweland: “Via de Bibliotheek konden ze gelukkig wel online lezen – Damian bijvoorbeeld heb ik nog geholpen om zijn e-booksaccount te activeren. En de lees- en mediaconsulenten van de Bibliotheek mailen ons tweewekelijks nieuwe lessuggesties, waar ik veel inspiratie uit heb gehaald.”

Een kleine groep supporters mocht bij de Read2Me-avond in de Bibliotheek Wagnerplein aanwezig zijn om de finalisten aan te moedigen. Zij mochten ook een publieksstem uitbrengen. Daarbij kwam Jip van der Wouw van De Nieuwste School als publiekswinnaar tevoorschijn. Hij las prachtig voor uit het spannende eerste deel van De Grijze Jager-serie.

Over Leesplezier en Read2Me

Read2Me! is een landelijk project van Stichting Lezen en de Bibliotheek dat draait om het stimuleren van leesplezier. Uit recente onderzoeken blijkt dat het steeds lastiger wordt om jongeren te motiveren tot het lezen van boeken. Via de Read2Me-wedstrijd en het geven van gerichte leestips, laten lees- en mediaconsulenten van de Bibliotheek Midden-Brabant leerlingen ervaren hoe leuk (voor)lezen uit een passend boek kan zijn.

De kandidaten die meededen aan deze regionale Read2Me-finale zijn leerlingen (en allemaal jongens) van De Nieuwste School, Campus013 en het Odulphuslyceum in Tilburg en van het Willem van Oranjecollege in Waalwijk. De vakkundige jury bestond uit Young Adult-schrijfster Juultje van de Nieuwenhof, podcastmaker en tekstschrijfster Anna van den Berg en Herman Horst, directielid van de Bibliotheek Midden-Brabant. De prijzen werden ter beschikking gesteld door Boekhandel Gianotten Mutsaers.