Dave fietst van Tilburg naar Oekraïne om te helpen: ‘Ik trap letterlijk van vrede naar oorlog’

Op 3 september vertrok ‘ie vanuit Tilburg en hij bereikt hoogstwaarschijnlijk komende maandag (26 september) de Oekraïense grens. We hebben het over Dave van den Hout. Dat doet hij niet zomaar, hij wil de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne gaan helpen. Waarom op de fiets? Om aandacht te vragen voor zijn Stichting Tanya. Lees snel verder voor dit bijzondere verhaal. 

Wij belden hem midden tijdens zijn fietstocht op. “Leuk dat jullie bellen. Ik ben er speciaal voor langs de kant gaan staan. Momenteel fiets ik in het zuiden van Polen. Vandaag is een zware dag met 160 kilometer naar Krakau. Daar hoop ik vanavond aan te komen.”

Cycle 2 Ukraine

Dave is al sinds 1 maart betrokken bij de hulpverlening in Polen en Moldavië en hij heeft al tientallen mensen aan onderdak, voedsel, drinkwater, kleding en schoenen geholpen. Later zette hij een fruitbar op en deelde hij duizenden fruitsalades uit aan vluchtelingen in Krakau. Dave heeft al jaren vriendschappen in Polen en Oekraïne, vandaar dat hij geen moment twijfelde om te helpen toen de oorlog in het laatstgenoemde land uitbrak. Om de slachtoffers van het land te helpen, heeft hij zijn eigen stichting opgericht: Stichting Tanya. Om aandacht te vragen voor deze stichting fietst hij nu ruim 2000 kilometer van Tilburg naar Oekraïne.

“Ik ben dankbaar voor alle donaties die ik tot nu toe heb ontvangen.” Het geld wordt besteed in Oekraïne deze winter. “Ik doe alles vrijwillig en op eigen kosten. Eind juni heb ik een stichting opgericht zodat ik mijn projecten naar een hoger level kan tillen. Alle donaties worden voor honderd procent ingezet voor de slachtoffers van deze oorlog.”

Stichting Tanya

Stichting Tanya is vernoemd naar een Oekraïense vrouw, die op de vlucht is geslagen met haar man. De dankbaarheid voor de hulp van Dave uitte zich in een stevige omhelzing en een dikke zoen op zijn wang. Dave wil door naar Oekraïne te fietsen aandacht vragen voor zijn stichting en daarmee donaties ophalen. Donaties worden ter plaatse omgezet in (medische) hulpgoederen, schoon drinkwater, voedsel en tijdelijk onderdak. Klik hier om te doneren.

Hoe gaat het nu met Dave?

Waar Dave nu precies fietst kun je hier zien. Hij heeft heel weinig bij zich: een tent, een slaapzak, een matje, een pannetje. De basisdingen zodat hij in principe overal zou kunnen overnachten. Hoe het gaat met Dave? “Goed! Ik geniet van de omgeving en probeer af en toe wat rust te pakken. Het is een fysieke uitdaging, maar het meeste maak ik mij zorgen over wat ik in Oekraïne aan zal treffen. Ik fiets letterlijk van vrede naar oorlog, daar denk ik vaak aan.”

Hoe lang Dave precies in Oekraïne blijft? “Ik heb in Nederland een sollicitatie lopen. Als ik daar word aangenomen, moet ik begin januari terug in Nederland zijn. Anders blijf ik zo lang mogelijk hier om de mensen te ondersteunen. Maar daarvoor heb ik dus wel donaties nodig.”

Meer info

Meer weten over Dave, zijn stichting, zien waar hij nu fietst of wil je doneren? Klik hier voor zijn website.