David Eisele winnaar van BNG Bank Circusprijs 2018 bij Festival Circolo

David Eisele

Op zaterdag 13 oktober is de winnaar van de BNG Bank Circusprijs 2018 gekozen tijdens een speciale finale op Festival Circolo te Tilburg. Diabolo artiest en bewegingskunstenaar David Eisele wist met een imponerende act de jury te overtuigen en kreeg een cheque van €6.000,- overhandigd. David Eisele is opgeleid aan de HBO-circusopleiding CODARTS te Rotterdam. De prijs stelt David in staat om de act verder te ontwikkelen of een nieuw programma te maken.

David Eisele

De jury verkoos de act van David vanwege zijn virtuoze diabolo-spel in een performance van een vreemd wezen. Direct als David het podium betreedt weet hij een geloofwaardig, innemend maar ook vervreemdend wezen neer te zetten. De bijna katachtige bewegingen suggereren een roofdier, maar het kan ook een schichtig oermens zijn. De relatie tussen het wezen en de diabolo lijkt soms op het ‘spel’ van een kat met een muis. Het schichtige wezen reageert op alles wat er in zijn omgeving gebeurd. Dat maakt het extra geloofwaardig. David heeft een ongelofelijke diabolo-techniek en weet daar verrassende en nieuwe vormen mee te maken. De jury ziet volop kansen voor David in gezelschappen maar ook als solo-artiest.

Drie genomineerden

Voor de BNG Bank Circusprijs nomineerde de jury eerder dit jaar 3 acts. Zij werden geselecteerd uit alle afstudeerpresentaties van studenten aan de twee HBO-circusopleidingen in Nederland. De genomineerden ontvingen een kleine beurs om hun presentaties in de zomermaanden verder te ontwikkelen. De andere genomineerden waren: Antoine Dupeyot en Ambre Ros; partner acrobatiek (ACaPA Tilburg) Elias Oechsner; jongleren, object manipulatie (Codarts Rotterdam)

Jury

De jury van de BNG Bank Circusprijs 2018 bestond uit:

  • Maarten Verhelst: Artistieke vorming Circuscentrum Vlaanderen, programmeur Smells Like Circus
  • Evertjan Mercier: Hand-to-hand artiest, Alumni Fontys ACaPA, Duo Zinzi & Evertjan
  • Nikkie Sneep-Snijders: Directie en trainer Circusgezelschap TwoB
  • Marc Eysink Smeets: Bestuurslid Circomundo, directeur Festival Circolo
  • Mat Meijs: Secretaris BNG Cultuurfonds

BNG Bank Circusprijs

De BNG Bank cultuurprijzen zijn in het leven geroepen om aanstormend talent te stimuleren én te ondersteunen in hun verdere ontwikkeling. De BNG Bank Circusprijs wordt uitgereikt aan het meest onderscheidende talent dat in dat jaar afstudeerde aan een van de twee HBO-circusopleidingen in Nederland (Codarts Circus Rotterdam en de Fontys Academy for Circus and Perfomance Art in Tilburg). De prijs is een initiatief van Circomundo, de koepel van Nederlandse jeugdcircussen.

Festival Circolo

Wil jij ook naar Festival Circolo? Dat kan! Tot 21 oktober 2018 kun je nog genieten van de mooiste acts. Klik hier voor meer informatie.