De leukste plekken om naar d’n Opstoet te kijken

carnavalsoptocht tilburg

Carnavalszondag staat in Kruikenstad traditioneel in het teken van d’n Opstoet: de carnavalsoptocht van Tilburg. Ruim 100.000 feestvierders trekken dan al vroeg de binnenstad in om een biertje te pakken, een Schrobbelèr weg te tikken, feest te vieren en naar praolwaoges te kijken. Maar waar is het eigenlijk het leukst om naar d’n Opstoet te kijken? Wij helpen je uit de brand.

[wpbrzone id=19]

Carnavalsoptocht Tilburg

Natuurlijk is het in de gehele binnenstad erg gezellig tijdens d’n Opstoet. Toch zijn er een aantal plekken die uitblinken. We beoordelen de plekken op de volgende criteria: aantal mensen, entertainment, een bocht en zicht op de carnavalsoptocht.

Spot #1: Pablo’s Escobar in de St. Josephstraat

Foto: Roos Pierson
Foto: Roos Pierson

Jaarlijks organiseren een aantal gasten een feestje in de St. Josephstraat. Eigenlijk is een feestje een veel te klein woord, ze maken er een mini-festival van. Een DJ-booth, honderden feestgangers, een bar waar je bier kunt aanschaffen voor de schappelijke prijs van €1,50. Het zicht op de optocht kan prima zijn, alhoewel het gros van de bezoekers bezig is met feestvieren en niet echt met d’n Opstoet. Nadeel: er zit geen bocht in het parcours op deze spot. Je kunt dus niet met je vrienden discussiëren of de praolwaoges de bocht wel of niet gaan halen.

Spot #2: Vati Cano op de Korte Heuvel

20150215_Den_Opstoet_Corne_Hannink_Fotografie_0595

Voor het voormalige Vaticaan gaat tijdens de optocht Vati Cano open. Voor Vati Cano is een verhoging geplaatst waar het altijd gezellig druk is. Je hebt door deze verhoging prima zicht op d’n Opstoet en kunt daarna meteen de Korte Heuvel op. Pluspunt van deze spot is dat er een kleine bocht in het parcours zit.

Spot #3: Oude Markt

Opstoet_CarnavalTilburg2016_CornéHanninkFotografie_1050-630x419

Vanaf de Schouwburgring draait d’n Opstoet de Oude Markt op. De Oude Markt is smal, heeft twee flinke bochten en er is voldoende horeca aanwezig. Ook het Rood-Wit-Blauwe straatfeest en de Stadhuisstraat ligt om de hoek. Volop vertier dus.

Spot #4: Heuvelring (ter hoogte van MIDI)

Opstoet_CarnavalTilburg2016_CornéHanninkFotografie_1269-630x420

Deze spot benoemen we vooral omdat er ter hoogte van de MIDI tribunes worden geplaatst waar je in alle rust naar de carnavalswagens kunt komen kijken. Zeker voor de minder heftige feestvierders is dit een mooie spot. Wil je op de tribunes zitten? Wees er dan snel bij want deze zitten doorgaans snel vol.

Spot #5: Paleisring

Opstoet_CarnavalTilburg2016_CornéHanninkFotografie_0784-630x419

De horeca aan de Paleisring heeft tijdens d’n Opstoet een gezamenlijk programma: een Defiléfeest tijdens en na optocht. Ze maken er een waar feest van met meerdere dj’s. Helaas zit er hier geen bocht in de route.

Tips aan de organisatie

Nog een aantal tips voor de organisatie van de Opstoet. Voorheen kwam de carnavalsoptocht weleens over het Radiopleintje. Dit was altijd een heel gaaf feestje, zeker op de verhoging voor de Happy Italy. Daarna ging d’n Opstoet verder door de Nieuwlandstraat in de richting van de Vijfsprong. De Vijfsprong was ook altijd een hele gave spot om naar d’n Opstoet te kijken. Wij zouden het dan ook zeker niet erg vinden als deze spots weer terug zouden keren.

Please, give us the radiosquare and the fivejump back!

20150215_Den_Opstoet_Corne_Hannink_Fotografie_1639

Route van de optocht

D’n Opstoet wordt opgesteld bij de Piushaven. Waarna deze langs de Sint Josephstraat in de richting van de Korte Heuvel verplaatst. Daar passeert hij het Piusplein en slaat linksaf de Paleisring op. Vanaf de Schouwburgring draait hij de Oude Markt op. Vervolgens is D’n Opstoet te zien in de Heuvelstraat, waar hij midden door het winkelgebied trekt. Vanuit daar gaat hij een bocht maken en via de Willem II straat en de Spoorlaan komt hij dan weer op de Heuvelring uit, om uiteindelijk te eindigen op de Heuvel zoals gewoonlijk. D’n Opstoet begint om 12:30 uur en eindigt rond 17:00 uur, waarna het feest zich nog stevig in de binnenstad van Tilburg doorzet.

carnavalsoptocht tilburg

Alles over carnaval in Tilburg

Bekijk hier het laatste nieuws, de leukste evenementen, de beste acties, gekste foto’s en lekkerste menu’s van carnaval in Tilburg:

carnaval tilburg