De Bibliotheek opent de Kennismakerij in de Spoorzone

Op 16 september opende wethouder Marcelle Hendrickx onder grote belangstelling de deuren van de Kennismakerij, de proeftuinbibliotheek in de Spoorzone. Op deze unieke plek krijgt de komende jaren de Bibliotheek van de Toekomst verder vorm.

Een door Suzy Chong ontworpen constructie van soms metershoge balen gerecycled papier (beschikbaar gesteld door CVB Ecologistics) biedt ruimte voor allerlei doeleinden.  Hendrickx: “Ik vind het fantastisch dat de Spoorzone nu deze oefenplek heeft gekregen, zodat we kunnen ontdekken wat de Bibliotheek van de Toekomst moet worden, welke processen nodig zijn, wie zich erbij willen aansluiten. Dit past in de ambitie van de gemeente Tilburg voor een mooie stadscampus met kennisplusprofiel.”

Een Bibliotheek zonder boeken?
Henriëtte de Kok, directeur de Bibliotheek Midden-Brabant: “Ik heb nog nooit een Bibliotheek met zo weinig boeken geopend. We beginnen als het ware met een ‘leeg’ gebouw en nodigen onze gebruikers en samenwerkingspartners uit om samen met ons te bepalen wat een Bibliotheek Nieuwe Stijl in deze stad zou moeten omvatten. Onze ambitie is om een bijdrage te leveren aan een slimmer, socialer en creatiever Tilburg. Hoe we dat het beste kunnen doen, is iets wat we graag samen met de Tilburgers ontdekken.”

Een greep uit de activiteiten
In de Kennismakerij worden met grote regelmaat diverse activiteiten georganiseerd rondom actuele onderwerpen. In het kader van de European Social Innovation Week is er op 18 september een workshop ‘Toekomst Smakers’ en een workshop ‘het labyrinth van de zintuigen’. Op 3 oktober geeft Rob van Scheers een lezing over de eerste wereldoorlog en wordt er een film vertoond. En op 28 november is de Kennismakerij de plek voor een debat over digitaal klonen ‘Online leven, vloek of zegen?’. Verder wordt er ondermeer een keer per maand een geekborrel georganiseerd voor creatieve ZZP-ers en digitale enthousiastelingen waar steeds een noviteit centraal staat. Meer informatie over actuele activiteiten is te vinden op www.bibliotheekmb.nl.

De Kennismakerij in de Spoorzone
De Kennismakerij, Bibliotheek Nieuwe Stijl, is voor en ván iedereen. Een plek voor ontmoeten, ontspannen, ontwikkelen en ontdekken. Je kunt er kennismaken met nieuwe activiteiten van de bibliotheek en hierover meedenken. Verder is er in de Kennismakerij Spoorzone een kleine steeds wisselende collectie te leen afgestemd op de behoeften van de gebruikers. Locatie: Spoorzone, hal 79 (ingang via hal 88). Openingstijden: elke werkdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Twitter: @dekennismakerij. De Kennismakerij is een initiatief van de Bibliotheek Midden-Brabant.