De economie van regio Tilburg groeit door

regio tilburg

Denk je aan een bloeiende economie in ons land, dan denk je waarschijnlijk als eerste aan de economie in de Randstad. Dit is echter niet helemaal terecht. Cijfers van 2018 laten bijvoorbeeld zien dat de economie van Tilburg en omstreken veel sneller groeit dan de economie in de Randstad.

Almere en de regio Tilburg hebben beide afgelopen jaar de sterkste economische groei laten zien. Tilburg dankt deze groei vooral aan de omvang van de zakelijke dienstverlening en de industriële sector.

De slimste regio ter wereld

Het zijn niet alleen grote technische bedrijven die het goed doen in de regio Tilburg. Ook kleine ondernemingen zijn erg interessant om te volgen. Het is niet zo raar dat de regio Tilburg in 2011 nog werd uitgeroepen tot de slimste regio ter wereld. Als je alle patentaanvragen in een jaar bij elkaar optelt, dan is 42% hiervan afkomstig uit deze regio! De keerzijde van de snelle economische groei in de omgeving is dat de krapte op de arbeidsmarkt hier ook toeneemt. Het is moeilijk om geschikt personeel te vinden in de sectoren techniek, transport en ICT.

Brainport Eindhoven

Regio Tilburg is trots op de stevige positie die zij inneemt op het gebied van technologie en technologische ondernemingen. Daarom is het initiatief Brainport Eindhoven tot stand gekomen. Hier werken ondernemingen, opleidingsinstituten en werknemers samen aan een stevige positie in de economie mede voor de regio TIlburg. De krapte op de arbeidsmarkt wordt hiermee opgevangen en goed opgeleid personeel komt beschikbaar.

Grote en kleine bedrijven

Alle ogen zijn doorgaans gericht op de grote bedrijven die actief zijn in de regio. Begrijpelijk, maar ook een gemiste kans. Kleine bedrijven zijn minstens zo interessant. Denk aan Tameson die gespecialiseerd is in fluid control en onder andere hoogwaardige ventielen zoals burkert ventielen distribueren. Zowel de grote als de kleine ondernemingen maken de economie in de regio sterk.

Het nieuwe Silicon Valley?

In de Verenigde Staten, ten zuiden van de Baai van San Francisco ligt een gebied wat Silicon Valley wordt genoemd. Dit gebied staat bekend om haar grote dichtheid van technische bedrijven zoals Apple, Samsung en Tesla Motors. Silicon Valley is de broedplaats voor de grootste technische hoogstandjes en het lijkt erop dat Tilburg en omstreken hard op weg is om de Nederlandse Silicon Valley te worden. De regio is niet langer gebonden aan grote namen als Philips en DAF, die hier al sinds mensenheugenis gevestigd zijn. Ook kleine bedrijven hebben de voordelen van een vestiging in Tilburg en omstreken ontdekt.

In 1998 vestigde de High Tech Campus zich op het terrein van Philips met als doel de innovatie van grote bedrijven en de beginselen van kleine tech bedrijven te stimuleren. In de afgelopen 20 jaar hebben meer dan 160 ondernemingen de High Tech Campus ontdekt en hebben zich hier gevestigd. Combineer dit met Brainport Eindhoven en de sterke voordelen van het vestigen van een onderneming in Tilburg en je krijgt een rooskleurige toekomst op het gebied van technologie in Tilburg en omstreken. De vraag naar technisch opgeleid personeel blijft op dit moment nog erg groot.