De jaren zeventig in Tilburg

Waren de foto’s in Tilburg in de jaren ’70 niet zwart-wit, maar in kleur geweest, dan hadden bruin en oranje de boventoon gevoerd in het nieuwe boek van Rinus van der Heijden en Jeroen van Eijndhoven over de historie van de stad.

Drukke patroontjes en macraméversieringen vormden in de jaren zeventig ook in Tilburg de achtergrond van tal van ontmoetingen, veranderingen en demonstraties die dat decennium kenmerken. De stad wist meerdere malen het landelijke nieuws te halen, onder meer met de viering van koningin Juliana’s zilveren ambtsjubileum, de motorraces van studentencorps St. Olof, het Interpolis Schaaktoernooi en de gruwelijke moord op Truus Egberts in 1972.

De werkloosheid steeg net als in de rest van het land tot een hoogtepunt. De textielindustrie zakte nog wat verder in, en de kerken zagen het aantal trouwe volgers teruglopen. Burgemeester Becht bleef tot 1975 de slopershamer gretig hanteren, waardoor het uiterlijk van de stad veranderde. Daartegenover werden vele nieuwe woonerven gerealiseerd, en ook de vrijliggende fietsroute dwars door de stad zag in de jaren zeventig het levenslicht.

De foto’s in Tilburg in de jaren ’70 geven een nostalgische terugblik op een decennium waarin veel gebeurde. Een groot deel van de foto’s was te zien tijdens de zomerexpositie in de Concertzaal Tilburg. Samen met de eerdere uitgaven Tilburg in de jaren ’60 en Tilburg in de jaren ’80 vormt het boek een boeiende samenvatting van de recente geschiedenis van de stad, die in geen enkele Tilburgse boekenkast mag ontbreken.

Tilburg in de jaren ’70, dat deze week is verschenen, en de twee andere fotoboeken liggen voor € 19,90 per stuk in de boekhandel en zijn te bestellen op www.uitgeverijnieuwland.nl.