De jongeren van MusicAllFactory houden de moed erin door twee speciale voorstellingen te organiseren

MusicAllFactory

Al een jaar houdt corona de rem ingedrukt bij onder andere de verschillende organisaties, waaronder MusicAllFactory Jongeren. De deelnemende jongeren zaten al vijf dagen in de week achter het laptop- of computerscherm om online wiskunde, biologie en geschiedenis lessen te volgen, dus je zou denken: doe mij maar weekend! Maar toch kruipen de MAF-ers elke zaterdag nóg een keer achter hun beeldschermen om gecoacht te worden op het gebied van spel, zang en dans.

Fotografie: Jostijn Ligtvoet Fotografie.

De MAF-ers spelen normaal gesproken aan het eind van het jaar een bestaand stuk in een bewerking die de MAF voor ze op maat maakt. Maar zo’n bestaand stuk, dat past dit jaar niet volgens docente Geertje Hochstenbach: “Het verhaal van een ander plakken over de verhalen van de jongeren zelf voelde niet goed.” Daarom bedacht zij een paar maanden terug de jongeren de opdracht te geven om een monoloog te schrijven in de vorm van een brief gericht aan de lockdown. Alsof de lockdown als het ware een persoon is. “Ze schrijven over dingen waar ze dankbaar voor zijn of juist boos of verdrietig om zijn. Grappige anekdotes en ontdekkingen.” Hochstenbach heeft deze brieven gebruikt als concept om samen met de jongeren een voorstelling te maken. “Wij willen ze leren dat je zelf de bron kunt zijn. Dat je zelf theater kunt maken en dat je je ervaringen om kunt zetten tot dans, muziek en theater. Dat je iets persoonlijks mee de vloer op kunt nemen.”

Twee voorstellingen, een geheel

Er komen twee voorstellingen die uiteindelijk één geheel vormen. Dit omdat de jongeren met de maatregelen niet in één show tegelijk kunnen spelen, maar ze hen wel het gevoel van verbondenheid met elkaar willen geven. Zo volgt de ene voorstellingen een tienerjongen in tijden van de lockdown. Zijn school die wordt gesloten, het dansfeest dat wordt afgeblazen en de online ontmoeting met een meisje. In de tweede voorstelling is het geraamte hetzelfde, maar wordt alles verteld vanuit de perspectief van het meisje. De voorstellingen zullen naast de cast en het perspectief ook muzikaal afwisseling en verfrissing bieden.

Online repeteren

De jongeren repeteren nu online. Ook is er een Instagram-pagina aangemaakt waarop ze hun repetitieprocessen met elkaar kunnen delen. De posts worden dan door iedereen geliked als motivatie en steun. Zo blijven ze gemotiveerd en kunnen ze zich blijven uiten. “Op deze manier kunnen we hen hun uitlaatklep teruggeven op een platform dat voor hen bekend is.”

De spirit erin houden

De docenten gokken erop dat ze toch nog wat live repetities met elkaar kunnen hebben om de puzzelstukjes in elkaar te schuiven en de voorstellingen op twee dagen te spelen in de theaterzaal met de twee losse groepen. Daar wordt dan een registratie of livestream van gemaakt die het publiek vanuit huis kan bekijken. “We willen ze echt op het podium. Daar waar ze moeten zijn, doen wat ze moeten doen. De spirit erin houden tot het bittere einde. En als het dan niet lukt, huilen we dan wel, maar niet nu al.”

Online proces is zwaar

Het online proces is erg zwaar vertelt Hochstenbach: “Om iemand inhoudelijk te zien en naar een hoger niveau te tillen door een scherm is echt pittig.” Ondanks dat ontwikkelen de jongeren zich goed. Het scherm werkt verstikkend, maar dat theater vuurtje is door de tijd heen nooit gedoofd. Over de unieke voorstellingen zegt Hochstenbach nog: “Ze mogen niet vergeten wie ze zijn en meemaken. Het zal rafelen en rauw zijn, want normaal kunnen we ze veel meer polijsten. Maar nu is het echt van hun, recht uit het hart. Dat wil je ook als je naar het theater gaat. Dát voelen.”

De voorstellingen

De voorstellingen staan gepland op 10 en 11 juli. Meer informatie over de voorstellingen volgt nog. Voor updates kun je de website en de social media kanalen in gaten houden.